|

Ovaköy’ü açma kararı aldık

Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı İbadi ile Habur ve Halil sınır kapılarının Irak yönetimine teslimi konusunda çalışma başlattıklarını söyledi. Habur’un batısından yeni bir güzergahın (Ovaköy) devreye sokulmasını da görüştüklerini açıklayan Yıldırım, “Irak tarafı da müspet bakıyor ve bu kapının açılmasında da birlikte çalışacağız. Kararını aldık” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 01:43 - 27/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ovaköy Sınır Kapısı’na dair Bağdat ile Ankara arasında anlaşma sağlandı.
Ovaköy Sınır Kapısı’na dair Bağdat ile Ankara arasında anlaşma sağlandı.

Türkiye’nin Irak’la ticaret için Habur Sınır Kapısı’na alternatif olarak kuracağı Ovaköy Sınır Kapısı’na dair Bağdat ile Ankara arasında anlaşma sağlandı. Anadolu Ajansı Editör Masası’nda açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Irak merkezi hükümeti ile Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması noktasında fikir birliği oluştuğunu belirtti. Irak Başbakanı İbadi’nin Türkiye ziyaretine değinen Tüfenkci, bu konuda Bağdat heyetiyle çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı. Temaslar sırasında petrol arzı ve ticaret konularının gündeme geldiğini kaydeden Tüfenkci şunları söyledi: “Bilinenin aksine Irak’la olan ticaretin büyük bölümü bölgesel yönetimle değil, merkezi hükümetle gerçekleşiyor. Habur ise Irak’a açılan tek sınır kapısı. Bu kapının uzun yıllar IKBY tarafından kontrol edildi. Biz sınır kapılarının, havalimanlarının merkezi hükümetin kontrolünde olmasından yanayız.


Irak’ın sınır kapılarının kontrolüne yönelik adımlarının gerçekleşmesini bekliyoruz. Görüşmelerde ikinci bir kapı olarak hukuki altyapısını tamamladığımız ama Irak tarafından adım atılmasını beklediğimiz Ovaköy Sınır Kapısı da gündeme geldi. Irak merkezi yönetimi ile ikinci bir kapı açılması noktasında fikir birliği oluştu. Bugüne kadar merkezi hükümet ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki ihtilaflar dolayısıyla açılamamıştı. Irak merkezi hükümetinin de bu konuda istekli olduğunu gördük. Yol güvenliğinin sağlanması lazım. PYD/PKK, DEAŞ ve Peşmergelerin yol güvenliği noktasında baskıları olabilir. Bu noktada Irak veya bizim güvenliği sağlamamız lazım. Onlarla ilgili adımlar atıldıktan sonra Ovaköy açılabilir. Karar verildiğinde bizim açımızından hukuki bir engel yok. Kararın şekillenmesiyle güzergah üzerinde bir köprü ihtiyacı da ortaya çıkacak. Bunu da Karayolları Genel Müdürlüğü yapacak."

#Ovaköy
#Sınır Kapısı
#Irak
6 yıl önce