|

Pakistan Hindistan'ı BM'ye şikayet etti

Pakistan, Hindistan parlamentosunda Keşmir konusunda sunulan yasa tasarısıyla ilgili Birleşmiş Milletler'e şikayette bulundu. Hindistan hükümetinin parlamentoda görüşülmek üzere sunduğu Mekansal Yönetmelik Bilgisi yasa tasarısından duyulan endişenin dile getirildiği belirtildi.

Yeni Şafak
14:43 - 18/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:52 - 18/05/2016 Çarşamba
AA
Pakistan'ın BM Daimi Temsilciliği, BM Genel Sekreterliğine ve BM Güvenlik Konseyi Başkanlığına Kaşmir sorunu hakkında bir mektup gönderdi.
Pakistan'ın BM Daimi Temsilciliği, BM Genel Sekreterliğine ve BM Güvenlik Konseyi Başkanlığına Kaşmir sorunu hakkında bir mektup gönderdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Pakistan'ın BM Daimi Temsilciliğinin, BM Genel Sekreterliğine ve BM Güvenlik Konseyi Başkanlığına bir mektup gönderdiği ve Hindistan hükümetinin parlamentoda görüşülmek üzere sunduğu Mekansal Yönetmelik Bilgisi yasa tasarısından duyulan endişenin dile getirildiği belirtildi.



Açıklamada, Hindistan'ın Keşmir konusunda BM kararlarını ihlal ettiği ifade edilerek, tasarının parlamentoda onaylanması halinde Cammu Keşmir'i tartışmalı topraklar olarak nitelendirenlerin cezalandırılacağına dikkat çekildi. Mektupta, Hindistan'ın uluslararası hukuka aykırı davranmasının önüne geçilmesi, Keşmir'de bağımsız ve tarafsız bir referandum düzenlenmesinin sağlanması çağrısında bulunuldu.



Hindistan'ın iç hukukunu ilgilendirir


Hindistan ise Pakistan'ın tepkisini kabul etmeyerek, tasarının, Hindistan'ın iç hukukunu ilgilendirdiğini savundu.



Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vikas Swarup, "Bu, Hindistan'ın iç meselesidir. Cammu Keşmir Hindistan'ın bölünmez parçasıdır." ifadesini kullandı.



Ülkede Google gibi internet arama motorlarından dijital haritaların temin edilmesini etkileyecek Mekansal Yönetmelik Bilgi yasası muhalif gruplar tarafından sert dille eleştiriliyor.



Yasa çerçevesinde her tür mekansal bilgi, uydu vasıtasıyla alınan harita, ham data veya fotoğraf kullanımının yasaklanması, yasayı çiğneyenlerin para cezasına çarptırılması öngörülüyor.



#Pakistan
#Hindistan
#BM
#Keşmir
8 yıl önce