|

Papa Franciscus "Haç Yolu" ayinini yönetti

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Paskalya yortusundan önceki Kutsal Cuma'da "Via Crucis (Haç Yolu)" ayinini yönetti.

Yeni Şafak
07:49 - 4/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 04:51 - 4/04/2015 Cumartesi
AA

Hristiyanlıkta, Hazreti İsa'nın ölümü ve ardından dirilişinin kutlandığı Paskalya yortusu öncesinde, İsa Mesih'in çarmıha gerilerek Kudüs'teki Golgotha Kayası'nda ölümünün anıldığı Kutsal Cuma gününde, Roma'nın tarihi yapısı Kolezyum'un önünde Papa'nın katılımıyla "Via Crucis" ismiyle bilinen ritüel gerçekleştirildi.



Romalı askerlerce tutuklanan Hazreti İsa'nın, Yahudi yargıçlar tarafından ölüm cezasına çarptırılışından başlayıp, çarmıha gerilmesi ve ölümüne giden çileli yolculuğu anlatan ve 14 aşamadan oluşan Via Crucis'te, Hazreti İsa'nın taşıdığı haçın bir temsilini, bu yılki törende aralarında Irak, Suriye, Çin, Nijerya gibi ülkelerden gelen, inanan ve rahibelerin bulunduğu karma gruplar dönüşümlü olarak taşıdı.



Temsili haçın, Hazreti İsa'nın ölümünü simgeleyen 14. aşamada Papa Franciscus'a ulaşmasından sonra törenin son bölümünde ruhani lider, kısa bir konuşma yaptı.



Konuşmasında dün Kenya, Irak ve Libya'da Hristiyanlara yönelik gerçekleştirilen saldırılara değinen Papa, insanlığı kurtarmak için gelen merhametli Hazreti İsa'nın susuzluğunun, çilesinin bugün Hristiyan kardeşlerinin idam ve çarmıha gerilme gibi yaşadığı zulümleri düşündürttüğünü belirterek, "Onlar, gözlerimizin önünde inançları yüzünden bunu yaşıyor ya da sıklıkla bizim sessizliğimiz, bizi bu zulümlere suç ortağı yapıyor" dedi.



Törenin sonunda bazı inananlardan "Papa çok yaşa" tezahüratları duyuldu. Resmi makam arabasının yerine sivil otomobille tören alanına gelen Papa, coşkulu bir alkışla karşılanırken, ayinin ardından yine coşkulu şekilde tören alanından uğurlandı.



Roma'nın tarihi simgelerinden birinin önünde yapılan ayini, farklı milletlerden onbinlerce kişi takip etti.



Bu arada Papa Franciscus, Kutsal Cuma etkinliklerinin gündüz gerçekleştirilen bölümünde Aziz Petrus Bazilikası'nın önündeki sunağa yüz üstü yatarak ibadetini gerçekleştirdi.

#Papa Franciscus
#Via Crucis
#Roma
#Kolezyum
#Paskalya Bayramı
9 yıl önce