|

Paris saldırganı yakalandı

Fransa'nın başkenti Paris'te 132 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların şüphelilerinden biri olan Salah Abduselam'ın Belçika'da yakalandığı belirtildi. Saldırının baş planlayıcısının Abdül Hamid Abaaoud olduğu belirtilirken, konser salonunda yapılan katliamın ise, Fransa doğumlu Samy Amimour olduğu tespit edildi.

Yeni Şafak
13:07 - 16/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:03 - 16/11/2015 Pazartesi

Paris'te 132 kişinin öldüğü katliamın baş planlayıcısının Abdül Hamid Abaaoud olduğu iddia edildi. Bir saldırganın kimliği daha belirlendi. Konser salonunda katliam yapanlardan birinin 1987 Fransa doğumlu Samy Amimour olduğu açıklandı. Saldırganlardan Salah Abduselam da Belçika'da yakalandı.



Fransız radyosu RTL, Paris'te 132 kişinin katledilmesiyle sonuçlanan eş zamanlı saldırıların baş planlayıcısının 27 yaşındaki Abdül Hamid Abaaoud olduğunu duyurdu.



IŞİD'in en aktif militanlarından


Terör örgütü IŞİD'in birçok propaganda videosunda görülen 27 yaşındaki Fas kökenli Abdül Hamid Abaaoud, örgütün en aktif militanlarından biri olarak biliniyor.



Polis onu arıyordu


Polis 26 yaşındaki Salah Abdelslam'ı "tehlikeli" diye tanımlarken, Abdelslam'ın daha önce Belçika sınırında durdurulmuş olduğu ve sonra serbest bırakıldığı açıklanmıştı.



Fas kökenli Abaaoud'un Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Molenbeek'te yaşadığı ve şu anda Suriye'de olduğu iddia edildi.



Abdül Hamid Abaaoud'un geçtiğimiz ocak ayında Paris'te gerçekleştirilen "Charlie Hebdo" saldırıları sonrası ortadan kaybolduğu belirtildi.



"Bir süre Yunanistan'da kaldı"


Suriye'ye giderek IŞİD saflarına katıldığı tahmin edilen Abaaoud'un bir süre Yunanistan'da kaldığı da iddialar arasında. Abaaoud'un Belçika'da düzenlenen birçok terör saldırısının da planlayıcısı olduğu öne sürüldü.



IŞİD'e ait bir propaganda videosunda görülen Abdül Hamid Abaaoud, arkasına 4 cesedin bağlandığı bir otomobili sürerken görülüyor. Abaaoud'un 13 yaşındaki kardeşi de 2014 yazında AK 47 kalaşnikovla poz verdiği iddialara arasında. 13 yaşındaki kardeşin de ağabeyi ile birlikte Suriye'ye giderek IŞİD saflarına katıldığı belirtiliyor.




Bir saldırganın daha kimliği açıklandı


Paris'te 89 kişinin öldüğü Bataclan konser salonuna intihar saldırısı düzenleyenlerden birinin daha kimliği açıklandı.



Fransız polisinin açıklamasına göre, Bataclan konser salonunda Amerikan rock grubu "Eagels of Death Metal"ın konserini silahla basarak katliama karışan saldırganlardan birinin de 1987 Fransa doğumlu Samy Amimour olduğu belirtildi.



23 kişi gözaltına alındı


Fransa'nın başkenti Paris'te 132 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar sonrasında kaçtığı düşünülen saldırganların yakalanması için ülkede insan avı başlatıldı.




Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve da, Paris'teki saldırıların ardından dün gece ülke çapında 168 polis operasyonu yapıldığını, operasyonlarda 23 kişinin gözaltına alındığını, 31 silah ele geçirildiğini ve 104 kişinin de ev hapsinde tutulmakta olduğunu söyledi.



8 saldırgan öldü, 2'si yakalandı



Salah Abduselam, 26 - Belçika'da yakalandı


Mohammed Abdeslam - Belçika'da tutuklandı


Brahim Abdeslam, 31 - Voltaire Bulvarı'nda kendini patlatarak öldü


Ismail Ömer Mustafai, 29 - Bataclan konser salonunda öldü


Bilal Hadfi, 20 - Stade de France stadyumunda öldü


Samy Amimour, 28 - Bataclan'da öldü


Ahmed el Muhammed - Stade de France'da kendini patlattı


Abdül Hamid Abbaoud - Şu anda Suriye'de


Diğer dört saldırgan - Saldırılar sırasında öldü



#Paris
#saldırgan
#paris katliamı
8 yıl önce