|

Paris teröristi bar işletmecisi çıktı

Fransa'da hafta sonu meydana gelen saldırılarla ilgili soruşturmalar kapsamlı olarak ilerletilirken saldırganların kimlikleri hakkında bilgiler netleşmeye başladı. Saldırganlardan birinin iki hafta öncesine kadar Brüksel'de bar işlettiği ortaya çıktı. Söz konusu barda kaçakçılık ve uyuşturucu kullanımını yapıldığı belirtildi.

Yeni Şafak
14:48 - 18/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:00 - 18/11/2015 Çarşamba
Diğer

Paris'te meydana gelen saldırılarla ilgili soruşturma ilerledikçe ilginç bağlantılar gün yüzüne çıkıyor. Paris saldırısını gerçekleştirenlerden olduğu ileri sürülen Brüksel doğumlu Fransız vatandaşı 31 yaşındaki İbrahim Abdüsselam'ın Belçika'nın Molenbeek bölgesinde Les Beguınes isminde bir bar işlettiği ortaya çıktı. İki hafta önce bölgenin belediye başkanı Françoise Schepmans, Karreveld mahallesindeki bir binanın zemin katında faaliyet gösteren barı kapatma kararı verdi. Kararın gerekçesi olarak da bir polis memurunun yaz aylarında barda kaçakçılık ve uyuşturucu kullanımını rapor etmesini gösterdi. Belçika vatandaşı olan İbrahim Abdüsselam saldırılar sırasında öldürülmüştü.



Restoran ve kafelere saldıranlardan Salah Abdüsselam (26) ise İbrahim Abdüsselam'ın kardeşi. Belçika vatandaşı ve Brüksel'de yaşıyordu. Saldırı ile ilgili araç kiraladığı ve silah temin ettiği varsayılıyor ve halen aranıyor.Önceki gün gözaltına alındığı yolundaki haberler ise doğru çıkmadı.



France 24'ün haberine göre, Abdüsselam kardeşlerin, Brüksel'in Molenbeek şehrindeki barı ise Paris saldırılarının soruşturmasının merkezine yerleşti. Molenbeek Belediye binasının karşısında yaşayan Abdüsselam'ın ailesi "bizim yasalarla bir sorunumuz yoktu, olanlar karşısında şaşkınız" açıklamasında bulundu. Ailesi İbrahim ve Salah'ın Cuma günü Paris'e gittiğini ve tamamen normal göründüğünü söyledi.



Polis sorgulaması sırasında barın komşu dükkan sahipleri, kardeşlerin barı iki yıl önce devraldıklarını, parşembe günü iki kardeşin de barda olduğunu ve normal gözüktüklerini söylüyor. Araştırmada barda alkol ve esrardan kaynaklanan keskin bir kokunun yanısıra kültablalarında da kısmen içilmiş uyuşturucular bulundu.



Çocukluk arkadaşları


DH.be'fransız haber sitesinde yer alan bir başka haberde ise Cihatçı John olarak anılan Abdülhamit Abaaoud'un, Abdüsselam kardeşlerle aynı mahallede büyümüş çocukluk arkadaşı olduğu iddia edildi. Abaaoud'un saldırının sponsoru olduğu öne sürülüyor



Molenbeek, Brüksel'in en yoksul semtlerinden biri. Nüfusu yaklaşık 94 bin kişi. Müslüman nüfusun oranı ise yüzde 40'a yakın. Sakinlerinin büyük bölümü Fas kökenliler olan semtte, üç bine yakın da Türkiye kökenli göçmen yaşıyor.



Belçika Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon da, radikal unsurların kolayca taban bulduğunu ileri sürdüğü semtin, hükümetin kontrolünde olmadığını vurguluyor.



Diğer saldırganlar da netleşti


Yapılan araştırmalarda stadyuma saldırıyı yapanlardan Bilal Hadfi'nin (20) Belçika'da yaşayan bir Fransız vatandaşı olduğu belirlendi. Saldırgan öldü. Ahmed el Muhammed de (20) sahte bir Suriye pasaportu ile ölü olarak bulundu. Ölen üçüncü saldırganın kimliği ise belirlenemedi.



Bataclan Konser Salonuna saldırı yapanlardan Ömer İsmail Mustafa (29) 2013-2014 yıllarında Suriye'deydi, öldü. Sami Amimour (28) 2003'te Suriye'ye giden bir Fransız'dı, öldü. Üçüncü intihar bombacısının ise kimliği belirlenemedi.



#paris saldırısı
#terörist
#brüksel
8 yıl önce