|

Paris’te IŞİD’e 7 saatlik baskın

Paris bombacılarını, arama çalışmaları son hızıyla sürüyor. Fransa polisi, Saint Denis'de IŞİD'in hücre evine şafak baskını düzenledi. Abluka altına alınan evde çıkan çatışmada, intihar bombacısı bir kadın kendini patlattı. Bir kişi ise keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldü. 5 polisin yaralandığı çatışmada 8 kişi gözaltında.

Yeni Şafak
04:00 - 19/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:09 - 19/11/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Paris'te 129 kişinin öldüğü terör saldırılarının ardından Fransız polisi saldırganları yakalamak için operasyonları sürüyor. Saldırıların beyni Abdül Hamid Abaaoud'u yakalamak için başkentin kuzeyindeki Saint-Denis banliyösündeki örgütün hücre evine baskın düzenledi. Polis ve askerlerden oluşan özel birliklerin düzenlediği operasyonda çatışma çıktı. Evin çevresini kuşatmaya alan 100 polise ateş açıldı. Polislerin eve girdiği sırada içerde bulunan kadın canlı bomba kendini patlattı.



KESKİN NİŞANCI VURDU


Çatışmaların sürdüğü hücre evinde bulunan diğer terörist ise keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldü. Yedi saat süren operasyon sona ererken, evde bomba ve tüfekler bulundu. Dün sabaha karşı başlayan operasyonun sona ermesinin ardından İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Paris Cumhuriyet Başsavcısı François Molins olay yerine geldi. Basına kısa bir açıklama yapan Cazeneuve, “Operasyonlarda iki terörist öldü. Ölen teröristlerden kadın olanı üzerindeki bombayı patlatarak öldü" ifadelerini kullandı.





MOLOZ YIĞININA SAKLANDI


Başsavcı Molins de akşam saatlerinde operasyon ile ilgili açıklama yaptı. Operasyonun Paris'teki saldırıların beyni ve Ebu Ömer olarak bilinen Abdelhamid Abaaoud'u yakalamaya yönelik düzenlendiğini söyledi. 8 kişinin gözaltına alındığını belirten savcı Molins, görevli 5 polisin de hafif şekilde yaralandığını bildirdi. Molins, gözaltına alınan üç kişinin, ölen teröristlerle aynı binada olduğunu, iki şüphelinin bina dışında bir moloz yığını altında saklanırken bulunduğunu ifade etti.



SALDIRI EMRİ SMS'LE VERİLMİŞ


Savcı, gözaltına alınanlar arasında Abdelhamid Abaaoud ve Salah Abdeslam'ın bulunmadığını açıkladı. Saldırıların birinin düzenlendiği Bataclan konser salonu yakınlarında bir çöp kutusunda bir cep telefonunun bulunduğu bilgisini paylaşan Molins, saldırının başlatılması için telefondan kısa mesaj atıldığını aktardı. Molins, kısa mesajda "Yola çıkıyoruz ve başlıyoruz" ifadesinin yer aldığını kaydetti.



Fransız yetkililer hücre evinde operasyonun sona erdiğini duyururken, baskın yapılan evin yakınında bir kilisenin kapısınıkırarak içeri girdi. Kilisede saklanan kimsenin olmadığı ortaya çıktı. Operasyonun bitmesinin ardından bölgede tahliye çalışmaları başladı. Öte yandan hükümet kaynakları, 13 Kasım saldırılarında ölen 129 kişiden hepsinin kimliğinin tespit edildiğini duyurdu.



Dünyada en çok aranan terörist oldu






Fransa'nın başkenti Paris'i kana bulayan terör saldırılarının planlayıcısı olduğu düşünülen ve Ebu Ömer olarak bilinen Abdelhamid Abaaoud, bir anda dünyada en çok aranan terörist oldu. Paris'i sarsan saldırıların baş sorumlusu olarak aranan 28 yaşındaki Belçika vatandaşı terörist Abaaoud'un, daha önce ticaretle uğraşırken Suriye'de IŞİD kamplarına katılıp burada ön plana çıktığı belirtildi. Güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre, 1987 yılında Belçika'nın başkenti Brüksel'in banliyösü Molonbeek'te doğan Abaaoud, Fas kökenli.



BELÇİKA'DA 20 YIL CEZA ALMIŞ


Arkadaşları tarafından “Ebu Ömer" olarak bilinen Abaaoud'un Belçika'daki sınıf arkadaşlarının, onu haylaz ve tembel bir öğrenci olarak nitelendirdiği kaydedildi. Paris'teki terör saldırılarına katılan Salah Abdeslam ve yine aynı saldırıda üzerindeki bombayı patlatan kardeşi İbrahim, Abaaoud'a yakınlığıyla biliniyor. Bu üç kişinin de Belçika polisinde sabıka dosyası bulunuyor. Abdelhamid Abaaoud, temmuz ayında Brüksel'de terör örgütüne militan sağlamak suçundan gıyabında 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.







Abaaoud Paris'te


Fransız istihbaratı saldırının beyni olarak tespit edilen Belçika doğumlu Fas kökenli Abdül Hamid Abaaoud'un Suriye'de olduğunu sanıyordu. Ancak, ağustos ayındaki Paris - Amsterdam hızlı trenine yönelik saldırının da sorumlusu olan Abaaoud'un Paris'in göbeğinde olduğu iddia edildi. Bu arada Fransız basını Saint-Denis'te kendisi patlaran canlı bombanın Abaaoud'un karısı olabileceğini iddia etti.



Sakın evlerinizden çıkmayın






7 saatlik operasyonun ardından polis ekipleri Saint Denis sakinlerine evlerinden çıkmamaları uyarısında bulundu. Saint Denis Belediye Başkanı Didier Paillard, toplu taşıma hizmetlerinin durdurulduğunu ve kasaba merkezinde okulların açılmayacağını söyledi. Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarında en az 129 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı. Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları IŞİD terör örgütü üstlenmişti. Polis saldırıların ardından kaçan iki teröristin arandığını bildirmişti.



Bomba ihbarı acil iniş yaptırdı


Saldırılar sonrası Avrupa'da oluşan panik havası hava trafiğini de vurdu. Amerika'dan Fransa'ya giden Air France'a ait iki uçak, gelen bomba ihbarları üzerine Halifax ve Salt Lake City'ye acil iniş yaptı. Washington'dan ve Los Angeles'dan kalkıp Paris'e yolculuk eden iki Air France uçağının bomba ve kaçırma ihbarları üzerine acil iniş yaptığı belirtildi. Yapılan aramada, iki uçakta da herhangi bir tehdit bulunmadığı açıklandı.



Bölgedeki Türkler yaşananları anlattı





Çatışmanın meydana geldiği Jean-Jaures sokağında oturan Türk vatandaşları yaşananları anlattı. İnşaat sektöründe çalışan 36 yaşındaki Recep Beytemur, “Sabah 6.20 civarında arkadaşım aradı. 'Kendinize dikkat edin helikopterli operasyon var' dedi. Biz de uyandık. Zaten tedirginiz olaylardan dolayı. Bizlere de yansıdı. İşe gidemedik. Metrolar kapalı" dedi. İnşaat işçisi olarak çalışan 61 yaşındaki İbrahim Koç ise beraber çalıştığı bir Fransız arkadaşının kendisini uyardığını belirterek, “Köşelere geldik, hep kavşaklar kapalı. Bir türlü ulaşamadık iş yerine ve arkadaşlarla kafeye geldik bekliyoruz. İnşallah durum daha iyi olur" diye konuştu.



Panik Londra'da






İngiltere'nin başkenti Londra'daki Tooting Broadway metro istasyonu 'güvenlik endişesi' nedeniyle tahliye edildi. Metro istasyonunda bir kişinin, insanları elindeki makas ile tehdit ederek bir kişiyi rehin aldığı belirtildi. Bu nedenle istasyon boşaltıldı. Paniğe yol açan olayın ardından, polisin metro içinde şüpheli şahsı bulmak için arama yaptığı kaydedildi. Wandsworth emniyeti, Twitter'dan attığı mesajla şüpheli şahsın bulunamadığını ancak polislerin metro istasyonunda kalmaya devam edeceğini bildirdi.



60 kişi gözaltında


Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırıları sonrasındaki operasyonlarda 60 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, terör saldırılarıyla ilgili önce gece ülke çapında 118 noktada arama yapıldığı, 25 kişinin gözaltına alındığı ve 34 silah ele geçirildiği duyuruldu. Açıklamada, 13 Kasım'dan itibaren 60 kişinin gözaltına alındığı ve 75 silahın ele geçirildiği kaydedildi.









#Paris bombacıları
#Abdelhamid Abaaoud
#Salah Abdeslam
8 yıl önce