|

Patronu ele verdi

Türkiye’nin, Kaşıkçı soruşturmasında CIA’ye verdiği yeni bilgiler ortaya çıktı. İnfaz timinin başındaki Mahir Abdulaziz Mutreb’in, vahşi cinayetten sonra Riyad’ı arayarak, “Patronunuza söyleyin, adamlar işlerini bitirdi” dediği belirlendi. Takibe takılan konuşma suikastın Veliaht Muhammed bin Selman’ın talimatıyla işlendiğini kanıtlıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:27 - 14/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
New York TImes: Ses Kaydı, cinayeti Veliaht Prens’e bağlıyor
New York TImes: Ses Kaydı, cinayeti Veliaht Prens’e bağlıyor

Gazeteci Cemal Kaşıkçı suikasti için Türkiye'ye gelen 15 kişiden birinin cinayetten kısa süre sonra yaptığı telefon görüşmesinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı kastederek, “Patronunuza söyleyin, adamlar işlerini bitirdi.“ dediği ortaya çıktı. Amerikan The New York Times (NYT) gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı ülkelere verdiklerini söylediği Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türkiye’nin elindeki tapeler hakkında yeni bir iddia ortaya attı.

CİNAYETİ TELEFONLA İLETTİ

Habere göre, Veliaht Prens Muhammed’e önemli yurt dışı ziyaretlerinde eşlik eden Suudi güvenlik yetkilisi Mahir Abdulaziz Mutreb, cinayetten kısa süre sonra Arapça bir telefon görüşmesi yaptı. Mutreb, telefon görüşmesinde isim vermeden, “Patronunuza söyleyin, adamlar işlerini bitirdi.” dedi.


SELMAN’IN YARDIMCISI

Haberde, Türk istihbarat yetkililerinin, Amerikan istihbarat yetkililerine söz konusu telefon görüşmesindeki “patron” ifadesiyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın kastedildiğine, Mutreb’in konuştuğu kişinin ise Bin Selman’ın yardımcılarından biri olduğuna inandıklarını söylediği aktarıldı. ABD istihbarat yetkilileri ise bu kaydın Veliaht Prens’in Kaşıkçı cinayetiyle bağlantısı konusunda “inkar edilemez bir delil olmayabileceğini” savundu. Daha önce ortaya çıkan fotoğraflar Mutreb’in Veliaht Prens Selman’ın en yakınındaki isimlerden biri olduğunu kanıtlamıştı.


CIA KONGREYİ BİLGİLENDİRECEK

Haberde ayrıca, bu ses kayıtlarının Bin Selman ile yakın ilişkiler içinde olan Donald Trump yönetimi üzerindeki baskıyı artıracağına işaret edidi. Geçen ay Türkiye ziyaretinde kayıtları dinleyen CIA Direktörü Gina Haspel’in bu hafta Kaşıkçı soruşturması hakkında Kongreyi bilgilendireceği de aktarıldı.


Yeni Şafak o ismi açıklamıştı

Yeni Şafak 22 Ekim’deki manşetinde, Cemal Kaşıkçı Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldükten hemen sonra Maher Abdulaziz Mutreb’in, dört kez Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ofis müdürü Bedr el Asakir’i aradığını haberleştirmişti. Mutreb’in cep telefonuyla konsolosun odasından Asakir’i aradığı haberde belirtilmişti. Asakir, Veliaht Selman’ın en yakınındaki isimlerden biri olarak biliniyor.

Bolton Veliaht’ı korudu

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suudi Konsolosluğu’ndaki ses kaydının Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı akladığını ileri sürdü. Pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikler’ine (BAE) yaptığı ziyaretin ardından Singapur’a geçen John Bolton gazetecilerin cinayete ilişkin sorularını cevapladı. Ses kaydının Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın cinayetle bağlantısını ortaya koyup koymadığına yönelik bir soruya cevap veren Bolton ses kayıtlarını kendisinin dinlemediğini belirtti. “Ses kayıtlarını dinleyenler böyle bir sonuca varmadılar” ifadelerini kullanan Bolton, Veliaht prensi suçsuz ilan etti.


Kaşıkçı çarkı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Türkiye’ye ilişkin önceki gün yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını öne sürerek çark etti. Le Monde gazetesinin haberine göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı, Le Drian’ın Kaşıkçı cinayeti ve Türkiye’ye ilişkin dün yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını iddiasında bulundu. Haberde, Le Drian’ın aslında Kaşıkçı olayında gerçeği tam ortaya koyacak bilgilerin eline geçmediğini ve cinayete ilişkin gerçeğin Türkiye’nin elinde bulunan ses kayıtlarıyla sınırlı olmadığını söylemek istediği savunuldu. Türkiye dün Fransız Bakana sözlerinden doalyı çok sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun dün bir açıklama yayınlayarak, Le Drian’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘siyasi oyunlar oynamakla’ itham etmesi kabul edilemez ifadelerini kullanmıştı. Yine Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Fransa Dışişleri Bakanı, her şeyden önce haddini aşmıştır, bir cumhurbaşkanı ile nasıl konuşacağını bilmelidir. İkincisi, kendi liderleriyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da karıştırmasın.” sözleriyle tepki göstermişti.

#Prens Selman
#Cemal Kaşıkçı
#Cinayet
5 yıl önce