|

Polonya'da tarihi uzlaşı

Polonya’nın Katoviçe kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 24. İklim Konferansı başarıyla sonuçlandı. 196 ülke ve Avrupa Birliği (AB), 2015’de imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın ana unsurlarının hayata geçirilmesi hususunda anlaştı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 05:27 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Konferansın başkanı Kurtyka, kararı sahneden zıplayarak kutladı.
Konferansın başkanı Kurtyka, kararı sahneden zıplayarak kutladı.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı (COP24) olarak adlandırılan toplantıdan karar çıktı. Polonya’nın Katowice kentinde toplanan müzakereciler, Paris İklim Anlaşmasını 2020 itibarıyla işler hale getirecek bir dizi önlem üzerinde uzlaşmaya vardı. 196 ülkenin üzerinde uzlaştığı zirve bildirgesi tüm ülkeler için ortak bir kurallar kitabında planları belirliyor. Bu düzenlemeler ülkelerin nasıl karbon salımını azaltacağını, daha yoksul ülkelere nasıl mali yardım yapılacağını belirliyor.

“UZUN BİR YOL OLDU”

Uzlaşma, Paris’te belirlenen küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma amaçlarını gerçekleştirmeyi de öngörüyor. Delegeler, yeni kuralların ülkelerin karbon salımını azaltma vaatlerini tutmasını sağlayacağına inanıyor. Konferansın başkanı Polonya Çevre Bakan Yardımcısı Michal Kurtyka, “Paris uzlaşmasına dair bir program ortaya çıkarmak büyük bir sorumluluk. Uzun bir yol oldu ve kimseyi geride bırakmamak için elimizden geleni yaptık” dedi.


ABD anlaşmada yok


ABD Başkanı Donald Trump, haziran ayında Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararıyla seçim kampanyası sırasında verdiği önemli vaatlerden birini daha yerine getirmişti. Kararın hemen arkasından Beyaz Saray’ın danışmanlar kurulunda yer alan SpaceX ve Tesla yönetim kurulu başkanı (CEO) Elon Musk ve Disney yönetim kurulu başkanı (CEO) Bob İger bu görevlerinden istifa ettiklerini açıklamıştı.

#​Polonya
#Katoviçe
#Birleşmiş Milletler
5 yıl önce