|

Rakka operasyonu için Halep şartı

Terör örgütü DAEŞ’in Suriye’deki merkezine operasyon düzenlemeye hazırlanan ABD ve Rusya’ya Türkiye, Halep konusunun açıklığa kavuşturulmasını şart koşuyor. Türkiye, Rusya ve Amerika'nın Özgür Suriye Ordusu'na hava desteği sağlamasıyla Rakka’nın kısa sürede DAEŞ’ten temizleneceği vurgusunu yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:18 - 28/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Rakka operasyonuna hazırlanan ABD ve Rusya'ya Türkiye'den Halep şartı. 55 gündür kuşatma altında tutulan Halep'in durumu Rakka operasyonuna Türkiye'nin desteğini isteyen her iki ülkeye de ön şart olarak sunuluyor. Yeni Şafak'ın konuştuğu kaynaklar, 300 bine yakın sivilin yaşadığı Halep'in ABD ve Rus makamlar ile Rakka operasyonu öncesi öncelikli konu başlığı olduğunu söylerken Türkiye'nin Rakka konusunda Halep'in Kuzeyi örneğinden hareketle kara gücü konusunda ÖSO ile işbirliği ısrarını sürdürdüğü bilgisini veriyor.



RAKKA'DA ÖSO VARDI


Türk tarafının Rus ve ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmelerde Rakka'nın 2014 yılında DAEŞ tarafından ÖSO askerlerine kurulan bir tuzak neticesinde işgal edildiği hatırlatması yapılırken, muhalif unsurların Rus ve ABD müşterek hava desteği verilmesi halinde kısa sürede DAEŞ teröründen arındırılacağı vurgusu yapılmakta.





BÜYÜK BİR DRAM YAŞANABİLİR


Türkiye halen kuşatma altında olan ve insani yardım amaçlı tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığı Halep'te kış ayının girmesi ile birlikte onbinlerce sivilin açlık ve soğuktan donarak ölme tehlikesi ile karşı karşıya kalabalicegini hatırlatarak soruna acil çözüm bulunması yönünde ısrarını sürdürüyor. Türkiye'nin ayrıca ABD ve Rusya'nın Rakka konusunda rekabet halinde olmasının bölgede DAEŞ sonrası yeni krizleri tetikleyecegi yönünde tarafları uyardığı bildiriliyor. Son 1 hafta içerisinde hem ABD hemde Rus makamlar Rakka'ya operasyon yapılacağı yönünde açıklamalar yapmakta. Rusya Esed rejimi ve Şii milisleri kara gücü olarak Rakka operasyonu kapsamında ortak unsur görürken ABD ise terör örgütü PYD ile birlikte saldırı hazırlığı yapıyor.





Türkiye'nin tavrı net


Rakka operasyonu için her ülkenin farklı planları var. Rusya, DAEŞ'ın Suriye'deki son güçlü cephesi Rakka'ya yönelik operasyon için hazırlıklarını başlattı. Rus gemileri Suriye'ye durmaksızın cephane taşırken, Moskova'nın İran ve Esad ittifakları ile Washington'dan önce Rakka'ya girme planları gündeme geldi. ABD ise Rakka Operasyonu planlarına yönelik açıklamalarını arttırarak, “Suriye'ye unutmadık. Rakka'da biz de olacağız” mesajı veriyor.



HER ÜLKENİN PLANI FARKLI


Rusya'nın son dönemde PYD güçleri ile yeniden dirsek temasına girmesinden de rahatsızlık duyan ABD, Rakka operasyonunu PYD/YPG güçleri ile birlikte yapacağı mesajlarını veriyor. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Nurşin Ateşoğlu, Rakka operasyonu için büyük güçlerin sahada olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu konuda tavrının net olduğunu dile getiren Ateşoğlu, “ÖSO'nun sahada gösterdiği bir başarı var. Türkiye de masada görüşmelerde ve denge arayışlarında bunu kullanıyor. Rusya ve Türkiye ile İran'ın tavrı net. Burada kilit nokta ABD. Taraflar arası dengeyi sağlayacak olan ABD” şeklinde konuştu.




#DAEŞ
#Rakka operasyonu
#YPG
8 yıl önce