|

Rusya Savunma Bakanlığı: İstanbul'daki müşterek koordinasyon merkezi göreve başladı

Rusya Savunma Bakanlığı İstanbul'daki müşterek koordinasyon merkezinin göreve başladığını Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" hükümlerine uygun olarak Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarına başladığı bildirildi.

13:47 - 26/07/2022 Salı
Güncelleme: 16:23 - 26/07/2022 Salı
Diğer
Rusya Savunma Bakanlığı İstanbul'da müşterek koordinasyon merkezinin göreve başladığını duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı İstanbul'da müşterek koordinasyon merkezinin göreve başladığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından tahıl çıkarılması konusunda Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde çalışmak üzere Rus askeri heyetin İstanbul’a gittiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" hükümlerine uygun olarak Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarına başladığı bildirildi.

İstanbul'daki merkezin yarın gerçekleşecek açılışına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak.

ANLAŞMA NASIL SAĞLANDI?

Tahıl koridoru anlaşması için tarihi imza İstanbul'da atılmıştı. Türkiye’nin arabuluculuk çalışmasının başarıyla sonuç vermesiyle, Ukrayna savaşı nedeniyle büyük bir gıda krizinin eşiğine gelen dünya rahat bir nefes aldı. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan anlaşmaya göre tahıl gemileri önce İstanbul’a gelecek, oradan da tüm dünyaya dağılacak.

40 MİLYON TONLUK TAHILI DÜNYA İLE BULUŞTURACAK

Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıdaların deniz yoluyla uluslararası pazara sevkiyatı için planlanan tahıl koridoru için genel prensiplerde anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Savaş nedeniyle aylardır Ukrayna limanlarında bekleyen yaklaşık 40 milyon tonluk tahılı dünya ile buluşturacak koridoru hayata geçirecek mutabakat üzerinde taraflar son rötuşları yapmıştı.

TEBRİK YAĞMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin imzalanması sonrası birçok ülkeden ve uluslararası örgütlerden Türkiye'ye tebrik ve teşekkür mesajı yayımlanmıştı.

#rusya
#istanbul
#bakanlık
2 yıl önce