|

Rusya’nın silah satışında yüzde 50 artış

​Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) 2014 raporuna göre, Rus şirketlerinin uluslararası bazdaki silah satışını yüzde 50 oranında arttı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/12/2015 Salı
Güncelleme: 00:13 - 15/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Raporda öne çıkan bir başka detay ise 2014 yılında faaliyet gösteren lider 100 savunma şirketinden 11'i Rusya merkezli oluşu. SIPRI uzmanlarından Simon Wezeman da Rus şirketlerinin silah ihracatını arttıran ülkeler arasında başı çektiğini ve savunma harcamalarının arttığına dikkat çekti. Rapora göre, ABD, Kanada ve Avrupa merkezli şirketler tarafından gerçekleştirilen silah satışları azalırken, diğer ülkelerin satışlarında artış gözlemlendi.



TÜRKİYE DE LİSTEDE


Listede silah gelirinde lider konumdaki ilk şirket ABD'li Lockheed Martin. İsveç Barış Enstitüsü raporunda pazar payını büyüten ve güçlenen şirketler arasında Türkiye'den şirketler de sayılıyor. SIPRI'nin “En büyük 100” listesinde Türkiye'den iki şirket var. SIPRI'nin silah endüstrisi araştırmacılarından Pieter Vezeman, Türkiye'nin silah teslimatında daha fazla kendine yeter bir ülke olmak istediğinin altını çizerek, “Hem Türkiye hem de Güney Kore'de silah üretiminde başarılı firmalar var” dedi.


#silah satışı
#Barış Araştırmaları Enstitüsü
#Stockholm
8 yıl önce