|

Saldırılar sürerse görüşme olmaz

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) üyesi Farah el-Atassi, “Vatandaşlarını bombalayan bir rejimle görüşmelere başlayamayız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/02/2016 Salı
Güncelleme: 02:01 - 2/02/2016 Salı
Yeni Şafak

İsviçre'nin Cenevre kentinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın rejim ve muhaliflerle ayrı ayrı yaptığı ön görüşmelerle başlayan Suriye barış görüşmelerinin dördüncü gününde, MYK üyeleri kendi aralarında toplantı gerçekleştirdi. MYK üyelerinin görüşmesi öncesine değerlendirmede bulunan Atassi, “De Mistura ile yapacağımız görüşmede, ülkedeki çatışmaların durdurulması için aldığımız güvenceleri ele alacağız" dedi.



BÜTÜN DÜNYA İZLEDİ


Dünya Cenevre'de görüşmelere kilitlenmişken daha dün herkesin rejimin ülkede arttırdığı çatışmaları izlediğini vurgulayan Atassi, "Suriye muhalefetinin, Suriye rejimi ile ülkedeki şiddeti sürdürdüğü sürece görüşme yapmasını bekleyemezsiniz. Mistura'dan, Suriye rejimine saldırıları durdurması çağrısında bulunmasını talep edeceğiz. Suriye'deki çatışmaları sona erdirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.



HALKINI BOMBALIYOR


“BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 nolu karar tasarısında kabul edilen yol haritasının hayata geçirilmesini talep edeceğiz” diyen Atassi, bunun pazarlık konusu olmadığını belirtti. Atassi, görüşmelere başlamadan bu şartın yerine gelmesi gerektiğine vurgu yaparak, “De Mistura ile görüşmelere bu şekilde nasıl devam edebileceğimizi görüşeceğiz. Vatandaşlarını bombalayan bir rejimle görüşemelere başlayamayız” ifadesini kullandı. MYK sözcülerinden Salim el-Muslat da, MYK heyeti olarak aldıkları pozitif mesajlar doğrultusunda BM temsilcisiyle görüşmeye karar verdiklerini söyledi. Muslat, “Yol haritasının hayata geçirilmesi için Cenevre'deyiz. Dost ülkeler ve uluslararası toplumdan güvenceler aldık. Suriye'deki acıların son bulması için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.” dedi.


#Suriyeli muhalifler
#BM Güvenlik Konseyi
#Atassi
#Müzakere Yüksek Komitesi
#Farah el-Atassi
8 yıl önce