|

Sandıktan Naziler çıktı

Dünyaya model ülke olarak sunulan İsveç’te sandıktan Naziler çıktı. Pazar günü düzenlenen seçimlerde İsveç Demokratları (SD) oyların yüzde 17,6’sını alarak parlamentoda 62 sandalyenin sahibi oldu. SD lideri Jimmie Akesson, seçimin tek galibinin kendileri olduğunu ve sağ blok partilerinin kendileriyle koalisyon kurması gerektiğini savundu.

Haber Merkezi
04:00 - 11/09/2018 Salı
Güncelleme: 02:48 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Jimmie Akesson
Jimmie Akesson

İsveç’te sandıktan Naziler çıktı. Pazar günü düzenlenen seçimlerde İsveç Demokratları (SD) oyların yüzde 17,6’sını alarak parlamentoda 62 sandalyenin sahibi oldu. Partinin 2014 seçimlerindeki oyu yüzde 12,9, vekil sayısı 22 seviyesindeydi. Aşırı sağcı parti İsveç Demokratların lideri Jimmie Akesson da seçimin tek galibinin kendileri olduğunu ve sağ blok partilerinin kendileriyle koalisyon kurması gerektiğini söyledi. Sağ blok partileri ise SD ile kesinlikle koalisyon kurmayacaklarını ifade etti. Ancak SD koalisyon dışında kalsa da ülkede muhalefet partisi haline gelecek.

  • TARİHİNİN EN KÖTÜSÜ
  • Ülkede 7,5 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde Başbakan Stefan Löfven liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti, oyların yüzde 28,4’ünü alarak birinci parti özelliğini korusa da tarihinin en kötü seçim sonucuyla karşılaştı.

SOL BLOK’A 144 VEKİL

Resmi olmayan sonuçlara göre sağ blok partiler yüzde 40,3, azınlık hükümetiyle iktidardaki sol blok partiler ise yüzde 40,6 oy aldı. 349 üyeli parlamentoda salt çoğunluk için 175 sandalyeye sahip olmak gerekirken sağ blok partileri 143 milletvekili, sol blok partileri de 144 milletvekili çıkarma hakkı kazandı.

SAĞ BLOK KOALİSYONU

İsveç devlet televizyonu SVT’nin yayımladığı resmi olmayan rakamlara göre, sol bloktan Sosyal Demokrat Partisi yüzde 28,4, bloktaki diğer partiler Yeşiller ve Çevre Partisi yüzde 4,2, Sol Parti ise yüzde 8 oy elde etti. Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti oyların yüzde 19,8’ini alırken bloktaki Liberal Parti yüzde 5,5, Merkez Partisi yüzde 8,6 ve Hristiyan Demokrat Partisi yüzde 6,4 oy topladı. İsveç medyasında yer alan yorumlara göre, seçimlerin bu sonuçlarla bitmesi halinde Muhafazakar Parti liderliğinde sağ bloğun azınlık hükümeti kurması bekleniyor.


Başbakan: İstifa etmem

İsveç Başbakan Stefan Lövfen, seçimlerden birinci çıktıklarını dile getirerek, ‘’İstifa etmeyeceğim, yeni hükümeti kurma hakkı bizimdir’’ değerlendirmesinde bulundu. Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti Genel Başkanı Ulf Kristersson, Sosyal Demokrat Partinin seçimleri kaybettiğini savunarak, Başbakan Stefan Löfven hükümetinin istifa edip yeni hükümetin kendileri tarafından kurulması gerektiğini belirtti.


Faşizm Avrupa’ya döndü

İtalya’da Mart 2018’de yapılan seçimlerde en çok oyu ise yüzde 18’le aşırı sağcı Lig aldı. Popülist 5 Yıldız Hareketi, tek başına iktidar olamayınca ırkçı partilerle koalisyon kurarak onları iktidara taşıdı. Irkçı Lig, 2013’teki seçimlerde sadece yüzde 4 oy alabilmişti. Almanya’da da geçen yılki seçimlerde aşırı sağcı mülteci ve yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oyların yüzde 12’sini kazandı. 7 Mayıs 2017’de Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ırkçı Le Pen, Macron’un ardından en fazla ikinci oy alan isim oldu. Le Pen, Fransız seçmenin yüzde 34.9’unun oyunu aldı. Avusturya’da 23 Mayıs 2016 genel seçimlerinde iki ırkçı parti birden yükselişe geçti. Önce Avusturya Partisi de 183 sandalyeli meclise 40 parlamenter çıkardı. Hollanda da Irkçı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi 19 vekille meclise girdi.Polonya’da aşırı sağcı Hak ve Adalet Partisi 2015 seçimlerinde oyların yüzde 39’unu alarak iktidara geldi. 2015’te Danimarka’da düzenlenen seçimlerde aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi oyların yüzde 21’ini aldı.


Köthen’de Chemnitz provası

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletindeki Köthen kentinde polis, 22 yaşındaki bir Alman gencin sokakta çıkan bir kavgada hayatını kaybetmesi sonrası iki Afgan göçmeni cinayet şüphesiyle gözaltına aldı. Pazar günü duyulan olayın ardından Neo-Nazi gruplar protesto düzenlerken, aşırı sağcıları protesto eden anti-faşistler de sokağa çıktı. Polis grupların çatışmaması için yoğun güvenlik önlemi aldı. Almanya’nın Chemnitz kentinde iki hafta önce yaşanan benzer bir olay, aşırı sağcıların şiddetli göçmen karşıtı protestolarına neden olmuştu. Aşırı sağcılar arasında Hitler selamı verenler, “Mülteci akınını durdur” yazılı ırkçı pankartlar taşımış ve yüzlerce neo-Nazi yabancı olduğunu düşündüğü kişilere saldırmaya başlamıştı. Öte yandan, ülkenin Aşağı Saksonya eyaletinin Nordenhamm kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı Selimiye Camisi’ne kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıda bulunuldu. Delmenhorst polisi tarafından yapılan açıklamada, Walther-Rathenau Caddesi’nde bulunan caminin duvarına siyah boyayla yazılar yazıldığı ve domuz etinden yapılmış çeşitli ürünlerin atıldığı belirtildi. Açıklamada, polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı ifade edildi.

#İsveç
#Seçim
#Faşizm
6 yıl önce