|

Savaş ilanı sayarız

Rusya Başbakanı Medvedev, Rus bankalarına ve döviz ticaretine yaptırım uygulanmasını "ekonomik savaş ilanı" olarak kabul edeceklerini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin de ABD yaptırımlarını görüşmek amacıyla Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı.

Yeni Şafak
04:00 - 11/08/2018 Saturday
Güncelleme: 06:28 - 11/08/2018 Saturday
Yeni Şafak
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, ABD’nin Rus bankacılık işlemleri ve döviz ticaretini hedef alan herhangi bir yaptırım uygulaması halinde kendilerine karşı ekonomik savaş ilan edildiğini kabul edip gerekli karşılığı verecekleri uyarısında bulundu.

Medvedev “ABD’li dostlarımız hata yapmamalı” dedi. Kamçatka bölgesindeki bir ziyareti sırasında konuşan Medvedev, ABD’yi uyararak şunları söyledi: “Bankacılık işlemleri veya herhangi bir dövizin kullanımına ilişkin bir yasak veya benzeri şey getirirlerse, buna ekonomik savaş ilan edilmiş sayacağız ve gerektiği gibi yanıt vereceğiz. Gerekirse ekonomik, siyasi ya da başka bir şekilde karşılığını vereceğiz. ABD’li dostlarımız bu konuda hata yapmamalı.”

‘BASKILARA BOYUN EĞMEYİZ’

Medvedev, Rusya’nın ekonomik kısıtlamalarla başa çıkmaya yönelik uzun bir geçmişi olduğunu ve baskılara hiçbir zaman boyun eğmediğini söyledi.

Medvedev “Ülkemiz son yüz yıldır sürekli yaptırımlarla uygulanan baskılara maruz kalıyor. ABD ve müttefikleri küresel rekabetin önünü kesiyor. Hiçbir şey değişmedi” dedi. Medvedev, ABD’nin aynı zamanda Çin’e de vergiler uyguladığına dikkat çekerek “Çinliler bundan kesinlikle hoşlanmıyor, kimse hoşlanmaz. Amacımız tüm bu tedbirlere karşı koymak” dedi.

GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayarak muhtemel ABD yaptırımlarını görüştü. ABD’nin eski Rus çifte casus Sergey Skripal ve kızının İngiltere’de sinir gazı ile zehirlenmesi nedeniyle Rusya’ya yeni yaptırımlar getirmesi Rus Rublesi’nde sert düşüşe neden oldu. Yaptırımlarla hem askeri hem sivil amaçlarla kullanılan elektronik aletlerin ve güvenlik amaçlı teçhizatı ihracatı hedef alındı. Yaptırımların 22 Ağustos’ta yürürlüğe gireceği belirtildi.

  • Rusya'dan
    dolar hamlesi
  • Ruble, Kasım 2016'dan bu yana en düşük düzeye geriledi. Rusya Merkez Bankası dolar manipülasyonu ve piyasa oynaklığına karşı günlük döviz alımını yarıya indirdi. Banka tarafından yapılan açıklamada, rublede yaşanan dalgalanmanın, yaptırım olasılığı ve küresel piyasa değişimine karşı "finansal piyasaların doğal bir reaksiyonu" olduğu belirtildi. Rusya Merkez Bankası 9 Ağustos’ta 8,4 milyar rublelik döviz alırken bu rakam önceki gün gerçekleştirilen alımın yarısına düştü. ABD'nin ticaret savaşları ve yaptırım politikaları, doları gelişmekte olan ülke paraları karşısında güçlendiriyor. Rus Rublesi, ABD'nin dün açıkladığı yaptırımlar sonrasında dolar karşısında en çok değer kaybeden paralar arasına katıldı.

#Rusya
#ABD
6 years ago