|

Savaşın acı hatırası

Bosna’daki savaşın acı hatırası Soykırım Müzesi’nde yaşatılıyor. Savaşın çirkin yüzünü bugüne taşıyan İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi, dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri bu acıya ortak ediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2018 Pazar
Güncelleme: 04:22 - 23/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Jusufbegovic, sergilenen eşyaların kurban yakınları tarafından müzeye bağışlandığını belirterek, “Son aylarda çok sayıda kurban yakını kaybettikleri yakınlarına ait çok sayıda eşya getirdi” dedi.
Jusufbegovic, sergilenen eşyaların kurban yakınları tarafından müzeye bağışlandığını belirterek, “Son aylarda çok sayıda kurban yakını kaybettikleri yakınlarına ait çok sayıda eşya getirdi” dedi.

Bosna’da 1992-1995 dönemindeki savaşın acı hatırası, başkent Saraybosna’da iki yıldır faaliyet gösteren ve dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi’nde yaşatılıyor.

Savaşta ülkenin çeşitli şehirlerinde kurulan toplama kamplarında türlü işkencelere maruz kalmış, katledilmiş, zulüm görmüş sivillere ait kişisel eşyaların yanısıra buralarda işlenen suçları anlatan görselleri de içinde barındıran müze, adeta savaşın acı hatırasını bugüne taşıyor.


‘ZULMÜ BİLMEYEN GENÇLER VAR’

  • Müzenin kurucularından Senad Jusufbegovic, yabancı ziyaretçilerin Bosna’daki savaşa dair birçok bilinmeyeni bu müzede öğrendiğini belirterek, “Maalesef, ülke içinden çok fazla ziyaretçi gelmiyor. Hala o yıllarda yaşanan zulmü bilmeyen, tanımayan gençlerimiz var” dedi. Ziyaretçilerin not ve mesajlarından oluşan bir oda bulunduğunu aktaran Jusufbegovic, bütün mesajların ana fikrinin “savaşların anlamsız ve barışın her zaman kalıcı çözüm” olduğunu belirtiyor.

Prijedor katliamlarını ilk kez görenler var

Müzeyi ziyaret edenlerin en çok 1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan soykırıma dair eşyaları merak ettiğini aktaran Jusufbegovic, “Dünya en çok Srebrenitsa’yı konuştu belki ama bu müzede Bosna Hersek’in genelinde yaşanan zulüm ve işkencelere dair hatıralar var. Mesela Prijedor’da yapılan katliamları ilk kez bu müzede gören insanlar oluyor” ifadelerini kullandı.




#İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi
#Soykırım
#Bosna
#Müze
5 yıl önce