|

'Schengen yok olup gidecek'

Letonya İçişleri Bakanı Rihards Kozlovskis, Avrupa'nın yaşadığı sığınmacı krizine ilişkin yıl sonuna kadar kontrolsüz sığınmacı akınının azalmaması durumunda Schengen bölgesinin yok olup gideceğini öne sürdü.

Yeni Şafak
17:19 - 12/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:21 - 12/11/2015 Perşembe
AA

Letonya İçişleri Bakanı Rihards Kozlovskis, yıl sonuna kadar kontrolsüz sığınmacı akınının azalmaması durumunda Schengen bölgesinin yok olup gideceğini iddia etti



Letonya devlet televizyonuna (LTV) açıklamada bulunan Kozlovkis, Avrupa'daki sığınmacı krizini yorumlarken bazı Batı ülkelerinin sınır kontrol uygulamasını değerlendirerek, ''Yıl sonuna kadar kontrolsüz sığınmacı akını azalmazsa Schengen bölgesi yok olup gider" dedi.



Letonyalı Bakan, "Avrupa'da insanların serbest dolaşımı ortadan kalkabilir. Bu, hiçbir yere gitmenin mümkün olmayacağı anlamına gelmez. Daha önce olduğu gibi sınır kontrolleri yapılacak" ifadelerini kullandı.



AB içindeki 160 bin sığınmacının yaklaşık 40 bininin iltica talebinde bulunduğunu vurgulayan Rihards Kozlovskis, "Onlar mülteci statüsünü aldıktan sonra AB içinde serbestçe hareket edebilir. Yani Almanya veya İsveç'e gitmek isteyecekler" diye konuştu.



Sığınmacı akınının başlaması sonrası sınırlarda kontrol uygulamasını ilk olarak Macaristan başlatmıştı. Almanya, Avusturya, İtalya, Slovakya, Slovenya Finlandiya, Norveç ve İsveç gibi ülkeler de bu uygulamayı takip etmişti.



#avrupa
#letonya
#Rihards Kozlovskis
8 yıl önce