|

Selman Kanada’da tehdit etmiş

Kanada’da yaşayan Suudi vatandaşı Ömer Abdülaziz, tıpkı Kaşıkçı gibi tehdit edildi. Abdülaziz, kendilerini Selman’ın görevlendirdiğini belirten iki ajanın sözlerini kayda aldı.

Haber Merkezi
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 02:22 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Veliaht Prens Muhammed bin Selman
Veliaht Prens Muhammed bin Selman

Kanada’da yaşayan rejim karşıtı Suud vatandaşı Ömer Abdülaziz’in anlattıkları, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın tek hedefinin Cemal Kaşıkçı olmadığını ortaya koyuyor. Washington Post’a konuşan 27 yaşındaki Abdülaziz, Riyad’dan Prens Selman’ın emriyle Kanada’nın Montreal kentine gelen iki gizli servis görevlisi ile yaptığı görüşmeleri anlattı. Abdülaziz, bir kafede Selman’a bağlı ajanlarla yaptığı konuşmayı, Cemal Kaşıkçı’ya rejim tarafından daha önce yöneltilmiş tehditleri bildiği için ceketinin cebine koyduğu telefonuyla kayıt altına aldı. Geçtiğimiz mayıs ayı boyunca Suudi ajanlarla birkaç kez görüşen ve toplamda 10 saati aşan konuşmaları kayda alan Abdülaziz’e Suudi görevliler iki seçenek sundu: “Ya evine döner, arkadaşların ve ailenle yaşarsın ya da hapishaneye girersin. Tercih senin.”

‘GEL BİZİMLE ÇALIŞ’

Kayıtlara göre Abdülaziz’den, Riyad’a dönüp Suud rejiminin sosyal medya propaganda ekibini yönetmesini isteyen görevliler, “Bizi buraya bir elçilik ya da konsolos göndermedi; piramidin başındaki Prens gönderdi. Sana kimse Prens’in yaptığından daha iyi bir teklif sunamaz” dedi. Kendisine yılda 412 bin Kanada Doları maaş bağlanacağını söyleyen ajanlar, paranın ancak Riyad’da verileceğini söyledi. “Yapılan teklifleri kabul etmezsen bir gün havaalanında gözaltına alınıp Suud’a teslim edilirsin ve cezaevine girersin” diyen Selman’ın adamları ayrıca, Abdülaziz’i ikna etmek için görüşmelerden birine onun Arabistan’daki kardeşlerinden birini de gözdağı verme amaçlı getirdi.

HER ŞEYİ İZLEMİŞLER

Bir süredir Cemal Kaşıkçı ile, rejimin baskılarının anlatılacağı ‘Arılar’ adlı sosyal medya projesi üzerinde çalışan Abdülaziz, Riyad’dan gelen ajanların bu proje de dahil olmak üzere her şeyi bildiklerini, Kaşıkçı ile mesaj ve konuşmalarına da vakıf olduklarını fark etti. “Kaşıkçı ile mesajlarımız, konuşmalarımız, her şey ellerindeydi. Bunları bir çeşit virüsle elde etmişler. Mesajları okuyup konuşmaları dinlemişler” diyen Abdülaziz, görüşmeler sonunda Riyad’a gitmeyi kabul kabul etmedi ve ajanlar Suudi Arabistan’a geri döndü. Abdülaziz, ağustos başında iki kardeşinin ve bazı arkadaşlarının tutuklandığını öğrendi. Abdülaziz’in beyanları, konsoloslukta öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın telefon ve bilgisayarının Suud rejimince sürekli takip edildiğini de ortaya koyuyor.

#Prens Selman
#Suudi Arabistan
#Cemal Kaşıkçı
6 yıl önce