|

Sığınmacılara 'İngiliz' işkencesi

Dünyanın en büyük mülteci krizlerinden birinin yaşandığı şu günlerde, Kıbrıs'taki İngiliz askeri üssünde zorla tutulan Suriyeli mülteciler, buradan çıkmak istiyor. Üsse bağlı hapishane gibi bir kampta zorla tutulan mültecilerden biri intihar girişiminde bulundu. Diğer mültecilerin olayı kaydettiği görüntüler yayılınca, İngiliz hükümetine tepki yağdı.

Yeni Şafak
16:28 - 3/11/2015 Salı
Güncelleme: 17:34 - 3/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Geçtiğimiz günlerde, tekneleri Kıbrıs'taki İngiliz askeri üssü yakınlarda bulunan Suriyeli ve Filistinlilerden oluşan bir grup mülteci, üssün kampına götürüldü. Soğuk çadırlarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren sığınmacılar, kamptan çıkmak istiyor ancak, İngiliz yetkililer buna izin vermiyor.



İngiliz hükümetine tepki


Kamptan çıkmak isteyen bir mülteci, İngilizlerin kendilerine izin vermediğine dikkat çekmek için intihar girişiminde bulundu. Kampta zorla tutulan diğer mülteciler tarafından videonun çekilmesinin ardından İngiliz hükümeti tepki topladı. Mülteciler tarafından çekilen görüntülerde, intihar etmek isteyen mültecinin kanlar içinde kaldığı görülüyor. Bir diğer mülteci ise, "Biz insanız, hayvan değil" şeklinde bağırarak, zorla burada tutulmalarını protesto ediyor.




"Kıbrıs'a yanlışlıkla geldik, bizi göndermiyorlar"


Guardian'da yer alan habere göre, videonun yayınlanmasının ardından İngiliz hükümetine tepki yağıyor. Zorla tutulduklarını söyleyen 12 yaşındaki bir çocuk mülteci, "Burada buz gibi çadırlarda bizi tutuyorlar, gitmemize de izin vermiyorlar, lütfen yardım edin" çağrısında bulundu. 27 yaşındaki Suriyeli bir kadın mülteci ise, "Biz savaştan kaçmak için yola çıktık, 3 gün boyu ölümle burun buruna bir yolculuktan sonra Kıbrıs'a yanlışlıkla geldik. Buradan gitmemize ise izin vermiyorlar, burası hapishane gibi" ifadelerini kullandı.





114 kişiden oluşan mültecilerin çoğunluğu Suriyeli ama aralarında Filistin ve Lübnanlı olanlar da var. Bir an önce buradan çıkarılmak için uluslararası topluma çağrı yapıyorlar.










#kıbrıs
#ingiliz
#ingiliz askeri üssü
#mülteciler
8 yıl önce