|

Şimdi sıra bizde

İngiltere'nin AB'den çıkış kararının, Avrupa ülkeleri arasında domino etkisi yapma ihtimali bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:12 - 24/06/2016 Cuma
Yeni Şafak

Karar özellikle aşığı sağın popüler olduğu Fransa'da benzer bir referandumu tetikleyecek. Nitekim Brexit kararı sonrası Fransa, Hollanda ve İtalya'daki aşırı sağcı siyasetçiler, ülkelerinde de referandum yapılması çağrısında bulundu. Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Lideri Marine Le Pen, Twitter'daki hesabında, “Özgürlüğün zaferi.


Tıpkı yıllardır istediğim gibi. Şimdi referandum sırası Fransa'da ve diğer AB ülkelerinde” diye yazdı. Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de sonucu memnuniyetle karşıladı. AB karşıtı görüşleriyle bilinen Wilders, benzer referandumun zaman kaybetmeksizin bir an önce Hollanda'da yapılmasını isteyerek, “Şimdi sıra bizde” diye konuştu.



23 HAZİRAN 'BAĞIMSIZLIK GÜNÜ'


Wilders, Hollanda'da gelecek sene yapılacak genel seçimlerdeki temanın büyük ihtimalle bu referandum konusu olacağını öne sürdü. Avrupa'nın elitlerinin de aynı zamanda yenildiğine işaret eden Wilders, 23 Haziran'ın tarihe 'bağımsızlık günü' olarak geçeceğini ifade etti. İtalya'da AB karşıtı tezlerin en güçlü savunucusu durumundaki Kuzey Birliği Partisi'nin (Lega Nord) lideri Matteo Salvini ise “Yaşasın özgür vatandaşların cesareti. Kalp, akıl ve gurur, yalan, tehdit ve şantajı yeniyor. Teşekkürler Birleşik Krallık. Şimdi sıra bizde” şeklinde yorum yaptı.



Bağımsızlık günümüz






AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen ve birlikten ayrılık yönünde kampanya yürüten Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, referandumun düzenlendiği 23 Haziran'ın resmi tatil günü ilan edilmesi gerektiğini söyledi. AB ile çıkış müzakerelerinin en kısa sürede başlatılması gerektiğini ifade eden Farage, “AB ölüyor. Gelecekte umarım birlikte hareket eden, işbirliği yapan bağımsız Avrupa ülkelerini görürüz. Ayrılma müzakerelerini bir an önce başlatıp yeniden küresel bir aktöre dönüşmeliyiz” diye konuştu.


#Referandum
#İngiltere
#Avrupa ülkeleri
8 yıl önce