|

Savaş kapıda: Rusya Ukrayna krizinde dakika dakika gelişmeler

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan kriz, Vladimir Putin’in dün gece imzaladığı kararname ile yeni bir boyut kazandı. Krizi tırmandıran imzayı atan Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararı aldı ve orduya 'barışın korunması' talimatını verdi. Bu gelişmenin ardından Rus askeri Ukrayna'ya girdi, ülkelerden tepkiler art arda geldi. Dünyanın gündemine oturan karar sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil oturumla toplandı. Peki Rusya ve Ukrayna arasında neler oluyor? Rusya Ukrayna'yı işgal edecek mi? İşte dakika dakika gelişmeler...

15:00 - 22/02/2022 Salı
Güncelleme: 15:30 - 23/02/2022 Çarşamba
Arşiv
Arşiv

Ukrayna ile Rusya arasında, ayrılıkçı Ruslar nedeniyle yaşanan gerilimde yeni bir aşamaya gelindi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair imzaladığı iki ayrı kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlandı. Beşer maddeden oluşan kararnamelerde, Putin'in Rusya Silahlı Kuvvetlerin’e sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nde barışın korunması için faaliyetlerde bulunması talimatını verdiği belirtildi.


Rusya-Ukrayna arasında yaşanan krizle ilgili dakika dakika yaşanan gelişmeler

15.:30 Rus basını, Rusya'nın Ukrayna'daki diplomatlarını tahliye etmeye başladığını duyurdu.

14:44
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini doğruladı.
13:30
Ukrayna'da Kiev yönetimi bir ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
11:00
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy halka sesleniş konuşması yaparak, yedek askerleri göreve çağırdı.
09:30
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, "
Savaş ihtimali hala var, Batı'nın yaptırımlarını memnuniyetle karşılıyoruz. En güzel cevap Ukrayna'nın NATO'ya kabülü ile verilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk teklifini destekliyoruz
" dedi.


00.45
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ortak açıklamada bulundu. Blinken, Rusya'nın Minsk Anlaşması'na karşı çıktığını belirterek, "24 saat içerisinde bütün anlaşmaları ihlal etti. Rusya tüm ülkelere bir tehdit oluşturuyor" dedi. Kubela ise "Rusya Avrupa'da büyük krize neden oldu" açıklamasında bulundu.
22.23
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden, "Rusya'nın iki büyük finans şirketine yaptırım uyguluyoruz. Yaptırımlarımız artacak." dedi. "Rusya artık Batı pazarında ticaret yapamayacak. Batı'dan borç alamayacak. Borçlarını ödemek zorunda kalacak." ifadelerini kullanan Biden, "Direkt Rus ekonomisini hedef alan yaptırımlar yapacağım." diye konuştu.
19.26
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Minsk Barış Anlaşması'nın artık olmadığını vurgulayan Putin, "Şayet gerek duyarsak askerlerimizi Donbas'ta kullanırız" ifadelerini kullandı.
19.06
NATO, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk kararı sonrası olağanüstü toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Ukrayna'nın yanında olacağız. Rusya diplomasi yolunu seçmeli. Rusya zaten Ukrayna'yı 2014'te işgal etti. Rusya Ukrayna'ya saldırmaya devam ederse bedeli ağır olacak" dedi.
18.44
AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.
18.11
İngiltere'nin Kıbrıs'taki Ağrotur Askeri Üssü'nü Ukrayna'da yaşanan kriz nedeniyle de kullanacağı bildirildi.
16.5
0
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy telefonda görüştü. İki lider Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararını ele aldı.
16.04
: NATO-Ukrayna Konseyi'nin, bugün olağanüstü toplantı düzenleyeceği açıklandı.
16.00
: Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Rusya şimdilik doğu Ukrayna'ya asker göndermeyi planlamıyor' denildi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko, Moskova'nın ortaya çıkan tehditler durumunda Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerine askeri yardım sağlayacağını, ancak henüz asker gönderme niyetinin olmadığını söyledi.

  • Rudenko, 'Bir tehdit varsa, o zaman kesinlikle onaylanan anlaşma kapsamında yardım sağlayacağız' dedi.
15:33:
İngiltere Başbakanı Johnson Rusya'ya yönelik yaptırımları açıkladı. Johnson, "Tamamen haksız bir savaş için absürt sebepler sunuldu. ABD ve müttefiklerimizin çabaları boşa çıkabilir. En başından beri hepimiz elimizden geleni yaptık, soruna barışçıl bir çözüm bulmaya çalıştık. Rusya'yı ne kadar dikkate aldığımızı kendilerine gösterdik. Diplomatlarımız ve Dışişleri Bakanımız Ruslara hep aynı mesajı verdi. Olabilecek her fırsatı Putin'e sunduk" dedi.

Beş Rus bankasına yaptırım

Johnson sözlerine şöyle devam etti; "Müttefiklerimiz sayısız kez dünyayı uyardı. Kiev'e elimizden gelen her desteği verdik. Putin'in açıklamasından sonra Zelenskiy ile görüştük, kendisine desteğimizi bir kez daha teyit ettim. Yaptırımları zaten hazırlamıştık şimdi bunlar uygulanmaya başlanacak. Bugün İngiltere 5 Rus bankasına ve 3 kişiye yaptırım kararı aldı. Bu kişilerin İngiltere'deki varlıkları dondurulacak. İngiltere'de ticaret yapmalarına izin verilmeyecek.'

Johnson, 'Bu yaptırım listesinin ilk adımı geri kalanını her an uygulanabilir şekilde bekletiyoruz. Dün BM Konseyi ve AGİT'teki ortaklarımızla görüştük. İhtiyaç olursa daha fazla asker gönderebileceğimizi söyledik. Kendimizi uzayan bir krize hazırlamamız gerek.' dedi.

"Bu yaptırım listesinin ilk adımı geri kalanını her an uygulanabilir şekilde bekletiyoruz" diyen Johnson şu ifadeleri kullandı; "
Dün BM Konseyi ve AGİT'teki ortaklarımızla görüştük. İhtiyaç olursa daha fazla asker gönderebileceğimizi söyledik. Kendimizi uzayn bir krize hazırlamamız gerek. Putin'in Ukrayna'daki planları başarısız olmalı ve kesinlikle kaybettiği görülmeli. Bunun için ABD ve AB ile gerekli adımları atacağız.
"
15:00
Rusya - Ukrayna krizinde peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bir açıklama daha geldi. Putin, "
Rusya Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin egemenliğini destekliyor, Ukrayna'daki durum istisna
" dedi.
  • Putin, Ukrayna topraklarının üçüncü ülkeler tarafından Rusya'ya karşı tehdit oluşturmak için kullanıldığını belirtti.
14:12
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Moskova'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanımasının ardından bir açıklama yaptı. Rusya'ya karşı atılacak adımları, ABD ve AB ile birlikte karar vereceklerini belirten Scholz, Kuzey Akım 2'ye ruhsat verilmesinin "artık imkansıza yakın" olduğunu söyledi. Scholz, "Özellikle Kuzey Akım 2'ye ilişkin durumu gözden geçirmemiz gerekli" dedi.
13:50
Rusya - Ukrayna geriliminde sıcak saatler yaşanırken Kremlin'den yapılan açıklamada Rusya'nın diplomasiye açık olduğu ifade edilerek, "
Tanıma kararının tansiyonu düşüreceğine inanıyoruz.
" denildi.
13:14
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy açıklamalarda bulunarak ülkede çok büyük kriz yaşandığını belirterek komşu ülkelerin de risk altında olduğunu belirterek dünya liderlerine çağrıda bulunarak şunları söyledi: "
Rusya Federasyonu bu kararla Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırganlığa temel oluşturuyor. NATO'da olup olmadığımız fark etmez, silahlanma ve askeri konularda bize yardımcı olmanız lazım çünkü bizim askerimiz yarın sizin için de savaşacak. Bugün sadece Ukrayna değil, tüm Avrupa tehditle karşı karşıyadır.
Bugün biz, Rusya'dan gelen tehdide karşı Avrupa ülkeleriyle birlikte olmalıyız.
Bizim sınırımızda olan tehdit, bütün dünya için bir tehdittir.

"Büyük bir kriz yaşanıyor"

Biz Avrupa Birliği, NATO üyesi değiliz fakat burada şu an çok büyük bir kriz yaşanıyor. Yarın, Moldova, Estonya... herkes tehditle karşı karşıya olabilir. Hiç kimse savaş istemiyor.
Ukrayna'daki insanlar sadece barış istiyor ama biz her ihtimale hazırlıklı olmalıyız.
Rusya'ya karşı yaptırımlar, Kuzey Akım 2'nin tamamen durdurulmasını içermelidir.
"
12:45
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'daki son durum ve yaptırım paketi dahil Rusya'ya verilecek yanıtın ele alındığı Acil Durum Kabine Toplantısı'nın (COBRA) ardından açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı topyekun işgal etmeye kararlı olduğunu söyleyen Johnson, "Putin'in başarısız olmasını" sağlamak için çalışacağının altını çizdi.
12:30
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Avrupa'nın yaptırım kararlarına ilişkin konuştu. Lavrov, "
Batı'nın Donbas'ın tanınmasına tepkisini bekliyorduk. Rusya yaptırımlara alışkın
" dedi.
12:10
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, dünyaya, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıması nedeniyle Rusya'ya sert yaptırımlar uygulama çağrısı yaptı.
11:30
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "
tam bir paranoyak
" dedi. Putin'in, Rusya Silahlı Kuvvetlerine verdiği sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin barışının korunması talimatına tepki gösteren Rutte, "
Demokratik olarak seçilmiş bir hükümet ve basın özgürlüğü ile makul şekilde işleyen bir ülke olmasına rağmen Kiev'deki hükümeti bir diktatörlük olarak tasvir ediyor. Halbuki Rusya'da basın özgürlüğü ve halk özgürlüğü yok
" dedi.
9:18
Çin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zhang Jun, tüm tarafları itidal göstermeye ve gerilimi tırmandıracak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise şu açıklamayı yaptı: "
Ukrayna'daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Herhangi bir ülkenin meşru güvenlik endişelerine saygı gösterilmelidir
."

9.12:
Moskova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesine asker gönderme kararının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmeye hala hazır olduğunu söyledi.
8.22:
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın Lviv kentindeki Amerikan diplomatik personelinin güvenlik sebepleri dolayısıyla Polonya’ya gideceğini doğruladı.

Blinken, geçtiğimiz saatlerde yaptığı açıklamada personelin geceyi Polonya’da geçireceğini söyledi. Başkent Kiev’deki personeller daha önce, batıdaki Lviv kentine taşınmıştı.

8.11
: Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sputnik'e verdiği demeçte, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in bu hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşme planlarındaki olası değişiklikler hakkında 'henüz açıklayacak bir şeyi yok' dedi.

8.10:
Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) lideri Denis Pushilin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e DPR'nin bağımsızlığını tanıdığı için teşekkür etti ve kararın ulusun geleceğini belirleyen tarihi bir karar olduğunu söyledi.
7.33:
Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Moskova’nın “diplomasiye açık” olduğunu söyledi ancak Ukrayna’yı saldırganlıkla suçlayarak ayrılıkçı bölgeleri bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı.
6.50:
Fransa, Rusya'yı DPR ve LPR'nin tanınmasını gözden geçirmeye çağırdı
6.45:
ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarını salı günü açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "
Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz
" ifadesine yer verildi.
  • Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Putin'in Donetsk ve Luhanks’ın bağımsızlığını resmen tanıması yönündeki açıklamasının ardından yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, Rusya’dan böyle bu yönde bir hamle beklendiği ve ABD’nin buna hemen yanıt vermeye hazır olduğunun altı çizildi.

Sınırlarını Rusya ile beraber koruyacaklar

6.09:
Rusya'dan yapılan açıklamada Donetsk ve Luhansk (DPR, LPR) halk cumhuriyetlerinin devlet sınırlarının korunmasının Moskova ile ortaklaşa yürütüleceği bilgisine yer verildi.
6.01
: ABD Dışişleri Bakanlığı, Lviv'deki personeline 'geceyi Polonya'da geçirme' emri verdi.
5.10:
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın Donbas bölgelerini tanımasını 'Ukrayna'nın BÖ üyelik statüsüne bir saldırı' olarak tanımladı.
5.00:
Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanımasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye saati ile 05.00’te New York’ta toplandı.
4.28:
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, yarın Washington'da yapacakları görüşme öncesinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Twitter'da paylaştığı mesajında Kuleba, "
Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşılık olarak sert yaptırımlar uygulanması gerektiğinin altını çizdim
" dedi.
4.00:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın eylemlerinin ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.
  • Zelenskiy, Rusya’nın açıklaması ne olursa olsun Ukrayna’nın uluslararası sınırlarının olduğu gibi kalacağını belirtti.

Rusya’nın eylemlerinin barışa yönelik sürdürülen çabaları ve uluslararası müzakereleri yok ettiğini ifade eden Ukrayna lideri, ülkesinin barış istediğini, siyasi ve diplomatik bir çözümü desteklediğini aktardı.

“Korkmuyoruz” diyen Zelenskiy, uluslararası ortaklarından net ve etkili destek adımları beklediğini de sözlerine ekledi. Zelenskiy, Ukrayna’nın kimseye herhangi bir şey vermeyeceğini de dile getirdi.

3.18:
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, paylaştığı Twitter mesajında, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Truss, İngiltere ve AB'nin “Putin rejimine karşı hızlı yaptırımlar uygulamak ve Ukrayna’ya destek vermek için koordinasyon sağlamak” konusunda anlaştığını ifade etti.

Başka bir paylaşımında Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile de telefonda görüştüğünü aktaran Truss, müttefikleri ile birlikte Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda Kuleba ile istişarede bulunduklarını belirtti.

3.11:
Zelenskiy ile konuşan Biden, Rusya'ya karşı 'hızlı ve kararlı' yanıt vereceklerini taahhüt etti.
2.22:
İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'ya savunma amaçlı askeri malzeme gönderebileceklerini söyledi
1.43:
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ı "bağımsız ülkeler olarak tanıma kararını" reddettiklerini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada kararın Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu ve Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapan Dışişleri Bakanlığı, "Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

22.45:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıma kararını aldıklarını duyururken ayrıca Rus ordusunun Donetsk ve Luhansk’ta barışın sağlanması yönünde kararname imzaladı.
Putin’in imzaladığı kararnamede, “
Lugansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek
” ifadeleri yer alırken Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Donetsk ve Luhansk ile diplomatik ilişkiler kurulması talimatı verildi.
  • Putin’in imzaladığı kararnameden sonra Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Denis Puşilin ve Luhansk Halk Cumhuriyeti Leonid Paseçnik’te kararnameler imzaladı.

Rusya’nın, Donetsk ve Luhansk’a barışı koruma birliği göndermesine olanak tanıyan kararnameleri imzalayan ayrılıkçıların liderleri aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e teşekkür mesajları gönderdi.


#ukrayn
#rusya
#abd
2 yıl önce