|

Putin-Biden görüşmesi sona erdi: ABD Ukrayna için yaptırım uyarısında bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen telekonferans görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'ya olası saldırısı nedeniyle ABD'nin güçlü ekonomik yaptırımları gündeme alacağı belirtildi. Kremlin tarafından yapılan açıklamada ise Putin'in Biden'dan NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceğine dair garanti istediği belirtildi.

02:08 - 8/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 03:54 - 8/12/2021 Çarşamba
AA
Arşiv
Arşiv
Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen 2 saatlik telekonferans gürüşmesi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik muhtemel saldırısı nedeniyle ABD'nin güçlü ekonomik yaptırımları gündeme alacağı belirtildi.

BIDEN AVRUPALI LİDERLER İLE GÖRÜŞECEK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan gerçekleştirdiği basın toplantısında, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna-Rusya gerilimini İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya liderleri ile görüşeceğini söyledi. Sullivan açıklamasında Biden'ın Perşembe günü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile de görüşeceğini sözlerine ekledi.



Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ayrıca; Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD'nin güçlü ekonomik önlemleri içeren yaptırımlar uygulayacağı duyuruldu.

KREMLİN AÇIKLAMA YAPTI

Kremlin de görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD Başkanı Joe Biden'dan, NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceğine yönelik garanti talebinde bulunduğu belertildi.

Görüşmenin "açık" ve "iş odaklı" olduğu belirtilen açıklamada, iki liderin, 16 Haziran'da İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği zirvenin sonuçlarının uygulanmasını ele aldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Rusya ve ABD arasındaki ilişkileri ilgilendiren konular ile ortaya çıkan diğer sorunların değerlendirilmesinde, üst düzeyde varılan anlaşmaların tutarlı şekilde uygulanmasının ve 'Cenevre ruhu'nun korunmasının önemi vurgulandı." ifadelerine yer verildi.

Putin ve Biden'ın, iki ülkenin 2. Dünya Savaşı döneminde müttefik olduğuna dikkati çektiği ifade edilen açıklamada, bu müttefikliğin, ortak çalışmaların ve etkileşimin oluşturulmasında örnek olması gerektiğinin belirtildiği aktarıldı.

“PUTİN, PROVOKASYONLAR KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ”

Putin ve Biden’ın Ukrayna’nın doğusundaki gerilimi görüştüğü aktarılarak, “Görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’nın iç kriziyle ilgili sorunlar ve barışçıl bir çözümün tartışmasız temeli olan 2015 Minsk anlaşmalarının uygulanmasında ilerleme kaydedilmemesi yer aldı. Rusya Devlet Başkanı bazı örneklere yer vererek Minsk anlaşmalarının ve Normandiya formatında varılan anlaşmaların Kiev yönetimi tarafından tamamen ortadan kaldırılmasını amaçlayan Kiev’in yıkıcı tutumundan bahsetti ve Kiev’in Donbass’taki provokasyonları konusunda ciddi endişelerini dile getirdi” ifadeleri kullanıldı.

“PUTİN, NATO’NUN DOĞUYA DOĞRU GENİŞLEMEMESİ İÇİN GARANTİ İSTEDİ”

ABD Başkanı Biden’ın ise Rus birliklerin Ukrayna sınırlarına yakın noktalardaki hareketliliğini “tehditkar” olarak nitelendirdiği ve gerilimin daha da tırmanması durumunda ABD ve müttefiklerinin uygulamaya hazır olan yaptırımlarından bahsettiği kaydedildi.

Açıklamada, “Buna karşılık Vladimir Putin, Ukrayna topraklarını işgal etmek ve sınırlarımızda askeri gücü arttıranın NATO olması nedeniyle sorumluluğun Rusya’nın omuzlarına yüklenmemesi gerektiğini vurguladı” denildi.

Putin’in görüşmede NATO’nun doğuya doğru genişlememesi ve silah sistemlerinin Rus sınırlarına konuşlandırılmaması konusunda garanti istediği vurgulandı.

#Biden
#Putin
#Kremlin
#NATO
#Ukrayna
2 yıl önce