|

Sri Lanka’da halk başkanlık binasını bastı

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle boğuşan Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da, göstericiler, devlet başkanlığı sarayını bastı. Güvenlik güçleri, protestocuları dağıtmak için havaya ateş açtı. Yakıt, gıda ve ilaç gibi ithal malların parasını ödeyemeyen hükümet, ülkede özel araçlara benzin ve mazot satışını yasaklamıştı.

00:00 - 10/07/2022 Pazar
Güncelleme: 00:27 - 10/07/2022 Pazar
Yeni Şafak
Devlet başkanlığı yerleşkesine giren protestocular hatıra fotoğrafı çektirdi.
Devlet başkanlığı yerleşkesine giren protestocular hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da geniş çaplı hükümet karşıtı protesto düzenleyen göstericiler, devlet başkanlığı yerleşkesine girdi. Protestocuların zorla yerleşkeye girmesinin ardından Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa güvenli bir yere götürüldü.


Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, Devlet Başkanı Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da istifa etmeyi kabul ettiğini duyurdu. Başbakan Ranil Wickremesinghe de dün akşam saatlerinde istifa etmeye hazır olduğunu bildirmişti. Wickremesinghe’nın istifa duyurusunun ardından protestocular bu sefer de Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe verdi.

Sosyal medyada başbakanın protestocular gelmeden önce ailesiyle beraber helikopterle konutu terk etmesinin görüntüleri paylaşıldı. Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

#Güney Asya
#Sri Lanka
#Mahinda Rajapaksa
#Gotabaya Rajapaksa
2 yıl önce