|

Sudan'da sel felaketi: 102 kişi yaşamını yitirdi

Afrika'nın en geniş üçüncü geniş ülkesi olan Sudan'da şiddetli yağışlar hayatı felç etti. Yaklaşık 42 milyon nüfusa sahip olan ülkede aşırı yağış sebebiyle binlerce ev zarar gördü, sel felaketi ve taşkınlarda şu ana kadar 102 kişi hayatını kaybetti. Doğu Afrika olan ülkede, 3 ay acil durum ilan edildi. İşte Sudan’daki selde son durum, nerede olduğu ve ülkeye dair tüm detaylar.

16:34 - 9/09/2020 Çarşamba
Güncelleme: 17:12 - 9/09/2020 Çarşamba
Diğer
Sudan'da sel felaketi: Binlerce ev zarar gördü.
Sudan'da sel felaketi: Binlerce ev zarar gördü.
'ın başkenti Hartum'da akşam saatlerinde aniden bastıran sağanak sonrası ana caddeler su altında kaldı.
  • Elektriklerin de kesilmesiyle trafikte yoğunluk oluştu.

Yetkililer selde sürüklenmelere karşı sürücüleri uyardı.

Bir köy tamamen su altında kaldı

Sivil Savunma Kurumu, Hartum'un kuzeyindeki 350 haneli Temaniyat köyünün tamamen sular altında kaldığını ve halkın evlerini kaybettiğini açıkladı.

  • Hartum'un Nil Nehri kıyısındaki mahallelerinde birkaç aydır süren aşırı yağışların yol açtığı taşkınlar sonucu 5 binden fazla ev tamamen yıkıldı.

İçişleri Bakanlığı, 18 eyaletin 16’sında etkili olan aşırı yağışlar sonucu 70 binden fazla evin zarar gördüğünü aktardı.

3 ay acil durum ilan edildi

Sulama ve Su Kaynakları Bakanlığı, Nil Nehri'nin su seviyesinin son asırda benzeri görülmemiş şekilde yükseldiğini ve 18 metreye yaklaştığını duyurmuştu.

  • Sudan Savunma ve Güvenlik Konseyi, cumartesi günü, sel felaketleri nedeniyle 3 ay süreyle acil durum ilan etmişti.

Sudan'da sel felaketleri ve taşkınlarda şu ana kadar 102 kişi hayatını kaybetti.

Sudan nerede?

Sudan ya da resmî adıyla Sudan Cumhuriyeti, Afrika’nın en geniş 3. ülkesi. Başkenti Hartum’dur.

  • Bir Doğu Afrika ülkesi olan Sudan kuzeyden Mısır, kuzeydoğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzeybatıdan da Libya’yla çevrilidir.

Nil, Sudan’ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum’un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi nehir birleşir. Sudan’ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.


#Sudan
#Sel
#Hartum
4 yıl önce