|

Suud'da yeni dönem

Suudi Arabistan tarihinde kadınlar ilk kez hem aday hem de seçmen olarak dün belediye seçimlerine katıldı. 979 kadın adayın bulunduğu seçimlerde 130 bin kadın oy kullandı. Seçilen kadın adaylardan 53 yaşındaki Latifa Al-Bazei, "Amacım kalkınma, değişim ve inovasyon” dedi.

Yeni Şafak
10:09 - 13/12/2015 Pazar
Güncelleme: 11:00 - 13/12/2015 Pazar
Diğer

Suudi Arabistan tarihinde kadınlar ilk kez hem aday hem de seçmen olarak dün belediye seçimlerine katıldı.



Seçimlerde 979 kadın aday olurken 130 bin kadın oy kullanmak için başvuruda bulundu. Erkek aday sayısı 5 binden fazla iken erkek seçmen sayısı 1.3 milyon civarında oldu. 20 milyon nüfuslu ülkede en az 5 milyon seçmen olduğunu açıklanmıştı.



İyi hissettirdi


Ülkede oy kullanmak için ilk kayıt olan kadın Salma al-Rashed yaptığı açıklamada, “Gerçekten iyi hissettirdi. Değişim büyük sözcük fakat seçim gerçekten temsil edildiğimizi sağlamanın yolu" dedi.



Kadın adaylardan okul müdürü 53 yaşındaki Latifa Al-Bazei, seçim yarışına katılımının topluma hizmetinin devamı gibi hissettirdiğini söyledi ve ekledi: “Öğretmen ve okul idarecisi olarak 23 yıl hizmet ettim. Amacım kalkınma, değişim ve inovasyon."



Suudi Arabistan dünyada kadınların araba kullanmasına izin vermeyen tek ülke. Suudi kadınlar aynı zamanda evlenmeleri, pasaport almaları, ülke dışına çıkmaları veya yüksek eğitim almaları için genellikle eş veya babaları gibi erkek yakınlarından izin almak zorunda.



Kadınlara seçme seçilme hakkı, bu yılın başında hayatını kaybeden Kral Abdullah bin Abdülaziz el- Suud'un giriştiği reformlar kapsamında verilmişti. Kral Abdullah, ülkenin en üst düzey danışma konseyi olan Şura Mecslisi'ne 30 kadın atamıştı.




#Suudi Arabistan
#kadın seçmen
#Salma al-Rashed
8 yıl önce