|

Suudi diplomatlar ülkelerine döndü

İran’ın başkenti Tahran’da görevli bulunan Suudi Arabistanlı diplomatlar, yaşanan gelişmelerden sonra ülkelerine döndü. Görevliler diplomatlar'ı törenle karşılandı.

Yeni Şafak
13:47 - 6/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:58 - 6/01/2016 Çarşamba
AA

Riyad yönetimi, Tahran ve Meşed'teki elçilik binalarının ateşe verilmesi üzerine İran'daki temsilcilerini geri çağırmıştı. Dün akşam Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a uçakla inen görevliler bir törenle karşılandı.



Büyük elçilik Birinci Sekreteri Muhammed el-Otaibi, geçtiğimiz hafta sonu yaşadıklarını gazetecilerle paylaştı: “Bir yıkıma tanık olduk. Tahran'daki elçilik binamızda herşeyi yağmaladılar. Sonraki üç gün boyunca burada havaalanına ayak basana kadar korku dolu bir süreç yaşamaya zorlandık." ifadelerini kullandı.



İran'da öfkeli göstericilerin Suudi diplomatik misyonuna saldırma gerekçesi, Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'i idam etmesiydi. En-Nemr bu ülkede rejim karşıtı halk ayaklanmasında güvenlik görevlilerinin ölümüne yol açmaktan suçlu bulunmuştu.



Riyad-Tahran arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesinin bölgedeki mevcut krizleri daha da büyütmesinden endişe duyuluyor. Fakat iki ülke de bunun Suriye iç savaşını sonlandırmak amacıyla yürütülen müzakereleri etkilemeyeceğini taahhüt etti.


#suudi diplomatlar
#iran
#suudi arabistan
8 yıl önce