|

'Tasfiye'nin arkasındaki Prens Muhammed kimdir?

Suudi Arabistan'da son dönemde reformist politikalarıyla dikkati çeken veliaht prensi Muhammed bin Selman, bu sefer de tasfiye operasyonunun perde arkasında yer alıyor.

Yeni Şafak
13:22 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 16:52 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Selman
Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Selman

Son dönemde Suudi Arabistan'da yapılan önemli değişiklikler dikkati çekiyor. 'Yumuşak bir darbe' ile veliaht olarak atanan Kral Selman'ın oğlu Muhammed bin Selman'ın etkisiyle alınan kararlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda, 'Ilımlı İslam'a döneceğiz" diyerek yeni bir dönemin sinyallerini veren veliaht prens, bu tasfiyenin de mimarı olarak görülüyor. Dün gece Suudi Arabistan'da 'yolsuzluk' gerekçesiyle 11 prens ve iş adamları tutuklandı. Prenslerin, eski bakanların ve iş adamlarının tutuklanmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten komisyonun başında veliaht prens Muhammed bin Selman görev yapıyor.


Suudi Arabistan'daki bu operasyonunun arkasındaki isim, ülkenin veliaht prensi Muhammed bin Salman kimdir?

Babası tahta çıktığından beri, Suudi Prensi Muhammed bin Salman istikrarlı bir şekilde hızla yükseldi. Muhammed bin Salman, Suudi Arabistan Kralı Selman'ın veliaht prensi.

Haziran 2017'de Suudi Arabistan Kralı Selman, veliaht prens Nayif'i görevden alarak yerine oğlu Muhammed bin Selman'ı atadı. Kral Selman'ın bu hamlesi, 'yumuşak darbe' olarak nitelendirildi.


Muhammed bin Selman 2015 yılında Savunma Bakanı olmuştu. Veliaht prens, 29 yaşında dünyanın en genç savunma bakanı olarak dikkatleri üzerinde toplamıştı.

  • Muhammed bin Selman, Savunma Bakanı olduktan sadece iki ay sonra, komşusu Yemen'e askeri operasyon başlatacak koalisyona öncülük etti. Suudi Arabistan'ın Yemen operasyonu başladığı günden bu yana en çok tartışılan meselelerden birisi.

Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik 'devrim' niteliğindeki kararların ve reformist uygulamalarının arkasında da o var.




#Muhammed bin Selman
#Kral Selman
#Suudi Arabistan
#Yolsuzluk
6 yıl önce