|

Tayvan'ın ilk kadın lideri göreve başladı

Tayvan'ın ilk kadın lideri Tsai Ing-wen, yapılan yemin töreni ile başkanlık görevine resmen başladı. Başkanlık Sarayı'nın önünde yaptığı konuşmada "demokrasi ve özgürlüklerin artırılması" vurgusu yapan Tsai, önceliklerinin kötüye giden ekonomiyi düzeltmek, işsizlik, yaşlanan nüfus, gıda güvenliği, hukuk reformu gibi konular olduğuna işaret etti.

Yeni Şafak
09:43 - 20/05/2016 Cuma
Güncelleme: 06:49 - 20/05/2016 Cuma
AA
Tayvan'ın ilk kadın lideri Tsai Ing-wen, yapılan yemin töreniyle göreve başladı.
Tayvan'ın ilk kadın lideri Tsai Ing-wen, yapılan yemin töreniyle göreve başladı.

Tayvan'da Ocak ayında yapılan seçimlerden zaferle ayrılan Demokratik İlerleyiş Partisi (DPP) Lideri Tsai Ing-wen, başkent Taipei'deki Başkanlık Sarayı'nda yemin ederek görevi eski başkan Ma Ing-jieou'dan devraldı.



"Tayvan'ın bağımsızlığını" savunan DPP lideri Tsai, Pekin yönetimine ise "Tayvan'a saygı duymaları" çağrısında bulundu. Tsai'ın başkanlık konuşmasında Çin-Tayvan (İki Yaka) ilişkileri konusunda provokatif bir dil kullanmadığı dikkati çekerken, Pekin yönetimi ile "işbirliği ve diyalog ortamının sürdürülmesinden yana olduğunu" belirtti.



Pekin yönetiminin "kırmızı çizgisi" olan "1992 Mutabakatı" ifadesini kullanmaktan çekinen Tsai, "1992'de Hong Kong'da taraflar arasında (Tayvan ve Ana Kıta Çin) yapılan görüşmeye saygı duyuyorum." diye konuştu. Pekin yönetimi, söz konusu görüşmeyi "Tarafların tek Çin politikasının benimsendiği yönünde mutabık kalındığı" şeklinde yorumluyor. Tsai Ing-wen'ın partisi DPP ise söz konusu görüşmenin yapıldığını kabul ediyor ancak bir mutabakata varılıp varılmadığı yönünde bir yorum yapmıyor.



Pekin yönetimi, DPP'nin seçim zaferinin ardından Tayvan'ın bağımsızlığına kesinlikle karşı olduklarını ve "tek Çin" ilkesinde olağan durumun değişmeyeceğinin altını çizmişti. Pekin'in "Gerekirse askeri güç kullanmaktan çekinmeyiz" açıklamasına karşılık Tsai, "Seçim sonuçlarına saygılı olunması" çağrısında bulunmuştu.



Çin'in Fucien eyaleti civarında halen Tayvan'a yönlendirilmiş yüzlerce füze hazır bekletiliyor. Çin, Tayvan Boğazı'na yakın noktalarda sıklıkla askeri tatbikat düzenliyor.



Başkanlık töreni festival havasında geçti


Diğer yandan Tayvan'da yeni dönem liderin göreve başlaması şerefine yapılan kutlama töreni, renkli görüntülere sahne oldu. Adeta şölen havasında geçen törende yerel sanatçılar konser verirken, dansçılar yöresel kıyafetlerle izleyenlere görsel ziyafet sundu.



59 Ülkeden 700 dolayında davetlinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, kutlamalara katılırken, Tayvan ile diplomatik ilişkileri olan 22 ülkeden temsilciler de töreni izledi.




#Tayvan
#Tsai Ing-wen
8 yıl önce