|

Tehlikeli oyun: Irak ordusu Basra’ya gidiyor

Irak’ın güneyinde bir hafta önce başlayan gösteriler tehlikeli boyutlara ulaştı. Meysan, Basra , Semava, Necef ve Ziykar’da devam eden gösteriler başkent Bağdad’a da sıçradı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2018 Salı
Güncelleme: 02:00 - 17/07/2018 Salı
Yeni Şafak
Irak, 30 bin kişilik askeri gücünü güneye yönlendirdi.
Irak, 30 bin kişilik askeri gücünü güneye yönlendirdi.

Son iki günde 5 kişinin öldüğü, 190 sivilin yaralandığı gösteriler her geçen saat tırmanırken Irak ordusu bölgeye ek askeri kuvvet sevk ediyor. Iraklı araştırmacı Ali Kasap, Kerkük, Diyala, Musul ve Selahaddin bölgelerinden 30 bin kişilik askeri gücün güneye yönlendirildiğini ve bu durumun bölgede ciddi asayiş sorunu doğurabileceğini belirtti.

“Güneyde başlayan ayaklanmalar 25 Eylül korsan halkoylaması sonrası işgal ettiği bölgelerden çıkarılan Peşmerge güçleri için fırsata dönüşebilir” görüşünü dile getiren Ali Kasap, “Irak merkezi güçlerinin bölgeden çekilmesi yeni bir krizi tetikler” dedi. Tuzhurmatu, Kerkük gibi önemli noktalardan Reddu Seriy (Acil Müdahale) birliklerinin çekildiğini kaydeden Kasap, “Irak’ta halkın iradesini yok sayan güçler 4 yıl önce halkımızın başına DEAŞ belasını sardı. O gün Irak Hükümeti’ne yeni bir yön çizen güçler şimdi güneyde başlayan ayaklanma ile yeni bir yol haritası dayatıyorlar. Basra ve Necef’te işsizlik, elektrik verilmemesi ve hayat pahalılığı üzerinden başlayan süreç aynı zamanda arka plan hesaplaşması olarak görülmeli” ifadelerini kullandı.

HUMEYNİ POSTERİ YAKILDI

Protestolarda en çok, “İran dışarı” ve “katil Süleymani” sloganları atıldığını belirten Kasap, son olarak İran dini lideri Humeyni’nin posterlerinin de yakıldığını kaydetti. İran destekli mahalli meclis binalarına saldırılar olduğunu dile getiren Iraklı araştırmacı, “Aynı bölgede bulunan Sadr Hareketine bağlı hiçbir noktaya herhangi müdahale olmadı. Bu olay aslında arka plan hedeflerine dair önemli ipuçları barındırıyor. Bölgede mevzili ABD birlikleri var. Devam eden olayların seyri bölgede ABD-İran hesaplaşmasının bir tür tezahürü ve eylem biçimi itibarı ile İran’da düzenlenen protestolara çok benziyor” şeklinde konuştu.

ANLAŞMA YOK

Öte yandan, İran, Irak’ın elektrik talebine olumsuz yanıt verdi. Irak Elektrik Bakanı Kasım el-Fahdavi, elektrik anlaşmazlığını çözmek için geçen cuma başkanlığını yaptığı bir heyetle İran’a gittiğni söyledi. Fahdavi,”Heyet, güney kentlerine elektriğin yeniden verilmesi konusunda İran’ı ikna etmede başarısız oldu” dedi.

  • Türkmenler tehlikede
  • Iraklı araştırmacı Kasap, ülkenin güneyinde yaşanan gelişmelerin Türkmenler için yeni tehlikeler doğurabileceğini kaydetti. Kasap, "Irak’ta insansızlaştırılan ve demografisi değiştirilen bölgeler Musul, Kerkük, Tazehurmatu, Telafer gibi Türkmen bölgeleri oldu. Bu özel bir projeydi ve bu planda ısrar devam ediyor" ifadelerini kullandı. Tek dayanak noktalarının Türkiye olduğunu belirten Kasap, "Güneyde başlayan ve hükümet dizayni ile birlikte kuzeyi de etkileyecek olaylar serisinde her zaman olduğu gibi yine yanımızda ana vatanımız Türkiye’nin olacağına inanıyoruz" dedi.
#Irak
#Basra
6 yıl önce