|

Terör devleti İsrail'e ait savaş uçakları 19 gündür Gazze'ye ölüm yağdırıyor: Ölü sayısı 6 bine yaklaştı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun saldırıları, 19'uncu gününde de sabaha dek aralıksız devam etti. Savaş uçaklarıyla gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı belirtildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı yaptığı son açıklamada İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 6 bin 546 kişinin öldüğünü, yaklaşık 17 bin kişinin yaralandığını duyurdu.

08:30 - 25/10/2023 Çarşamba
Güncelleme: 00:28 - 26/10/2023 Perşembe
AA
İsrail savaş uçakları, gece boyunca Gazze Şeridi'ni bombaladı
İsrail savaş uçakları, gece boyunca Gazze Şeridi'ni bombaladı
Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin batısındaki Şatı Mülteci Kampı'ndaki bir eve düzenlenen hava saldırısı sonucu ölenler ve yaralananlar oldu.
İsrail savaş uçakları, Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki el-Ferec Mescidi çevresine, Han Yunus'un doğusundaki Beni Sehile, Zeytun mahallelerine, İtalyan gökdeleni yakınındaki bir eve, Kudüs Hastanesi yakınındaki el-Helis Apartmanı'na yönelik saldırılar düzenledi.
Öte yandan bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre, Gazze'deki Han Yunus kentinin güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesinde "Büyük Ailesi"ne ait ev hava saldırısında bombalandı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.Yine Aksa Televizyon kanalı, Gazze'deki el-Cela caddesi üzerindeki Hıttin Camii'nin İsrail savaş uçakları tarafından bombalandığını duyurdu. Gazze Şeridi'nin Mısır sınırı yakınındaki Rafah kentinde, Ebu Suud Ailesi'nin evi İsrail uçakları tarafından bombalandı. Ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...
20:47
İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, halihazırda Gazze'de ateşkesi desteklemediklerini belirterek, "Ateşkes şu anda sadece Hamas'a hizmet eder." dedi. Başbakanlık Sözcüsü, ABD'nin de bu yönde düşündüğünü vurgulayarak, İsrail'in sivilleri hedef alan katliam saldırılarını desteklerini yineledi.
20:30
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, işgalci İsrail ordusunun Gazze'ye olası kara harekatına ilişkin, "Çok sayıda sivil can kaybına neden olur. Bunun bir hata olacağını düşünüyorum" açıklamasını yaptı. Macron, sivilleri hedef alan bir operasyonun "uluslararası insancıl hukuka ve hatta savaş kurallarına bile uymayacağını" aktardı.
18:00:
ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, işgalci İsrail ordusunun 17 Ekim'de Gazze'de vurduğu hastaneye ilişkin görüntüleri inceledi. Meydana gelen patlamanın İsrail'in iddia ettiği gibi 'Hamas füzesi' nedeniyle meydana gelmediğini açıklayan NYT, "Roket Gazze'den değil İsrail'den atıldı" ifadelerini kullandı. Videodaki roketin hastanedeki patlamayla "bir ilgisi olmadığı" sonucuna varan uzmanlar, burada görülen roketin havada patladığını ancak hastane saldırısının bu patlamadan 7 saniye sonra meydana geldiğini belirtti.
15:05
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İsrail-Hamas çatışmasında önemli ve olumlu bir rol oynadıklarını belirtti. Sisi konuşmasında ayrıca diplomatik çözümün önemini vurguladı.
15:00
Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in düzenlediği hava saldırılarında Halep Havalimanı'nın vurulduğunu duyurdu. Suriye Devlet Televizyonu haberinde, "İsrail, Akdeniz yönüne düzenlediği hava saldırısında Halep Havalimanı'nı vurdu." denildi ve saldırının havalimanı pistine zarar verdiği belirtildi.
14:15:
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 755 artarak 6 bin 546'ya yükseldi.
08.58:
ABD, Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo, Washinton'ın Hamas'ın finansmanını hedef alacak uluslararası bir koalisyon kurmayı hedeflediğini söyledi.

Adeyemo, Washington'daki bir etkinliğin oturum aralarında AFP'ye verdiği demeçte, 'Hedefimiz, hem bölgedeki hem de dünya çapındaki ülkelerle, onların finansmanının peşine düşecek bir koalisyon oluşturmaktır' dedi.

Adeyemo, Avrupa'ya yapacağı bir gezi sırasında 'müttefikler ve ortaklarla buluşmayı ve Hamas'ın mali ağının peşine düşmek için koordineli bir şekilde neler yapabileceğimiz hakkında konuşmayı' planladığının altını çizdi.

06.38:
IDF'nin 13. Golani Tugayı komutanı Yarbay Tomer Greenbaum yaptığı açıklamada, birliklerinin Gazze Şeridi'ne kara saldırısına hazırlandığını söyledi. Greenbaum, 'Bu sefer sürpriz unsuruna sahip olacağız. Tugayın tüm gelişmiş yeteneklerine ve yüksek standartlarına sahip, yoğunlaştırılmış bir güçle geleceğiz ve galip geleceğiz' dedi.
04.05:
Gazeteciler ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'e Gazze'ye kara harekâtını ertelemesi için baskı yapıp yapmadığını sordu. Soruya direkt olarak yanıt vermeyen Biden, 'İsraililer kendi kararlarını veriyor' dedi.
03.50:
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye'den Golan Tepeleri'ndeki İsrail topluluklarına doğru roket atılmasının ardından çok sayıda Suriye askeri hedefini vurduğunu açıkladı. IDF, savaş uçaklarının 'askeri altyapıyı' ve havan fırlatma sahalarını vurduğunu duyurdu.

01.40:
ABD'de İsrail'in kara operasyonuna karşı çıkan sesler artmaya devam ediyor. Demokrat Senatör Peter Welch, 'İsrail'in Gazze'ye karadan saldırmasının bilgeliği ve askeri etkinliği konusunda ciddi kaygılarım var. Yakın zamanda gerçekleşecek bir kara saldırısının Gazze'deki masum Filistinliler için felaket olacağı ve rehineleri kurtarmaya yönelik acil çabaları tehlikeye atacağı konusunda hiç şüphe yok' dedi.

Welch Kara saldırısının Gazze'deki vahim koşulları daha da kötüleştireceğinin de altını çizdi. Benzer bir çağrı Senato Silahlı Hizmetler Komitesine başkanlık eden Senatör Jack Reed tarafından da yinelendi. New York Times'a konuşan Reed 'O kadar çok faktör var ki, bu işe acele etmek muhtemelen en iyi yaklaşım deği' dedi.

Senatör Bernie Sanders 'Her iki taraftan gelen bombalar ve füzeler sona ermeli, Gazze'ye büyük insani yardım ulaştırılmalı ve rehineler ailelerine iade edilmeli' dedi.

Demokrat Partili olan Başkan Biden'ın ise İsrail'e desteği devam ediyor. İsrail merkezli Haaretz gazetesi bu gelişmeyi 'Kara operasyonuna karşı çıkan Demokratların sayısı giderek artıyor' başlığı ile okurlarına duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde 400'den fazla Kongre çalışanı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzalamış, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Biden yönetiminin İsrail'in Gazze savaşına yaklaşımını eleştiren bir iç belge hazırladığı ortaya çıkmış ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise sosyal medya hesabından yayınladığı mektup ile istifa ettiğini ilan etmişti.

Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Direktörü Josh Paul istifasının nedenini 'İsrail'e öldürücü yardımımızın devam etmesiyle ilgili anlaşmazlık' olarak göstermişti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 360'ı çocuk ve 1292'si kadın olmak üzere 5 bin 791 kişinin öldüğünü, 16 bin 297 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90'ın üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 20'si Filistinli, 3’ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 24 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 39 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

00.30:
Gazze'deki hükümetin medya ofisinden İsrail'in saldırılarına ilişkin açıklama yapıldı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 12 bin tondan fazla patlayıcı kullandığı, bunun da yaklaşık bir atom bombasının gücüne eşit olduğu duyuruldu.



#Filistin
#gazze
#israil
7 ay önce