|

Terörist Hafter yine saldırdı

Libya’da çözüm için Moskova ve Berlin’de uzlaşmaya yanaşmayan darbeci Hafter, ateşkese rağmen Trablus’un dünyaya açılan kapısı Mitiga Havalimanı’nı vurdu. UMH Sözcüsü Muhammed Kununu, Hafter milislerinin Mitiga’yı 6 Grad füzesiyle vurduğunu söyledi. Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ise Barış Gücü istemediklerini, ordunun güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi
03:30 - 23/01/2020 Perşembe
Güncelleme: 03:47 - 23/01/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Trablus
Trablus

Libya’daki iç çatışmaları sona erdirmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 17 Aralık 2015’te imzalanan Suheyrat Anlaşması kapsamında yürütme ve danışma kurumu olarak kurulan, ülkenin farklı kabile, etnik kimlik ve bölgelerinden 145 üyeli Libya Devlet Yüksek Konseyi’nin Başkanı Halid el-Mişri, Anadolu Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ile Türkiye’nin girişimiyle sağlanan Moskova buluşmasında oldukça esnek olmaya gayret ettiklerini ancak Hafter tarafının masadan kalkmak için ürettiği bahanelerin herkesçe görüldüğünü hatırlatan Mişri, “Rusya Hafter’i ikna edemeyerek zor durumda kaldı” dedi. Mişri, “Libya’da siyasi açıdan çok esneğiz ve geçiş dönemini geride bırakarak bir an önce genel ve başkanlık seçimlerine gidilmesi noktasında istekliyiz. Ancak sivil yönetimlere darbe yapacak güce sahip Hafter veya başka askeri unsurların varlıklarını korumalarına da müsaade etmemiz mümkün değil” açıklaması yaptı.


BARIŞ GÜCÜ İSTEMİYORUZ

Hafter’in bugüne kadar varılan tüm anlaşmaları ihlal ettiğini anımsatan Mişri, kendilerinin hiç kimseyle bir düşmanlıkları olmadığını ancak ‘suçluların da ödüllendirilmek yerine cezalarını çekmeleri gerektiğini’ belirtti. Hafter’in ateşkes metnini imzalamadığını, dolayısıyla da başkent Trablus’a yönelik saldırılarıyla ateşkesi ihlal ettiğini dile getiren Mişri, “BM barış gücünün Libya’ya gelmesini istemediklerini ve bunun yerine Libya’nın uluslararası tanınırlığa sahip meşrû temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ordunun bölgeyi saldırılara karşı koruyabilecek şekilde güçlendirilmesini talep ettiklerini” kaydetti.

BERLİN KONFERANSI UMUT VEREMEDİ

Hafter’in ‘düşmanca saldırılarına karşı koymak için her yola başvurmaktan geri durmayacaklarını’ söyleyen Mişri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Berlin Konferansı’na gelirken daha önce organize edilen toplantıları bildiğimiz için bu konferanstan da pek bir sonuç çıkmasını beklemiyorduk. Bu konuda bizi haklı çıkaran çok basit bir sebebimiz var. Şu ana kadar ulaştığımız sonuçların uygulanmasını garanti altına alacak açık bir mekanizma oluşturulamadı. Konferanslarda anlaşmalar sağlanıyor ancak bunların tümü suçlu Hafter tarafından ihlal ediliyor. Dolayısıyla hiçbir garanti yok. Elimizde kalan tek garanti kendimizi ve bölgemizi koruyacağımız bir güç oluşturmak.”

Türkiye ile stratejik ortağız

  • Türkiye-Libya ilişkilerine ‘biri, diğerine yük’ anlayışıyla değil ‘birbirlerini tamamlayacak dost ülkeler’ olarak bakılması gerektiğinin altını çizen Halid el-Mişri, “Libya’nın ciddi anlamda petrol kaynakları bulunuyor. Aynı zamanda ülkenin yeniden imara da ihtiyacı var. Türk dostlarımızdan Libya’ya güvenilir bir partner olarak bakmalarını ve iki ülke ilişkilerinde sadece askeri noktaya odaklanmayarak bizi ekonomik, kardeşlik ve işbirliği ilişkilerini geliştirebilecek bir partner olarak da görmelerini temenni ediyoruz” dedi. İki ülkenin ortaklığını ‘geçici değil, stratejik’ olarak tanımlayan Mişri, Berlin’deki Libya konferansının Türkiye-Libya anlaşması öncesinde de konuşulduğuna ancak Avrupalıların sözkonusu mutabakatın ardından harekete geçtiğine dikkat çekti.
  • PETROL YAKINDA ÇÖZÜLÜR
  • Libya’daki petrol limanlarının ve bazı petrol kuyularının kapatılmasına da tepki gösteren Mişri, ‘Libya petrolünün tüm Libyalıların hakkı ve ülkenin en başta gelen gelir kaynağı olduğunu’ vurguladı. Mişri, ABD, Avrupa ve birçok ülkeyi etkileyen petrol konusundaki bu krizin bir iki hafta içinde çözüleceğine inandığını söyledi. Uluslararası toplumun da Hafter’e bağlı grupların yol açtığı petrol krizini kınadığını ve bu yönde baskı oluşturacaklarına dair vaatlerde bulunduğunu anlatan Mişri, “Darbeci Hafter, petrol krizini Berlin Konferansı’nda baskı aracı olarak kullanmaya ve elinde kullanabileceği kartlar olduğu mesajı vermeye çalıştı” dedi. Hafter’e bağlı milislerin ateşkesi ihlal ederek Trablus’a yönelik saldırılarda bulunmaya devam etiğini kaydeden Mişri, “UMH güçleri Hafter’in saldırılarını püskürtüyor. Ancak Hafter’in saldırılarının, ateşkesi sonlandıracak şekilde devam etmesi halinde savunmadan saldırıya geçmekten de çekinmeyiz” uyarısını yaptı.

Sivil uçakları vuracak!

Terörist Hafter’e bağlı güçler Trablus ve çevresini sözde uçuşa yasak bölge ilan ederek bölgede uçacak sivil ve askeri uçakları vuracaklarını duyurdu. Hafter’e bağlı güçlerin sözcüsü Ahmed el-Mismari, Trablus ve çevresinde tüm sivil ve askeri uçakları “meşru hedef” sayacaklarını bildirdi. el-Mismari, sosyal medya hesabı üzerinden yayımlanan basın toplantısında, başkentin 120 kilometre güneyindeki Giryan kentinden, 90 kilometre güneydoğusundaki Terhune kenti ve başkentte Mitiga Havalimanı’nın da içinde yer aldığı Trablus sahiline kadar uzanan alanı, uçuşa yasak bölge ilan ettiklerini duyurdu.

Terörist yine saldırdı

  • Libya'da krizin çözümü için ne Moskova'da ne de Berlin'de uzlaşmaya yanaşmayan darbeci Hafter, sürdüğü söylenen ateşkese rağmen Trablus'a saldırmaya devam ediyor. Libya başkentinin dünyaya açılan kapısı durumundaki Mitiga Havalimanı dün Hafter milislerinin grad füzeli saldırısına uğradı. Meşrû Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Sözcüsü Muhammed Kununu, havalimanının 6 füzeyle vurulduğu bilgisini verdi. Ateşkesin defalarca ihlal edildiğine dikkati çeken Kununu, saldırının havalimanındaki seyrüseferi açık bir şekilde tehdit ettiğini vurguladı. Trablus'a doğru yol alan uçaklar Mitiga'da oluşan hasardan ötürü Misrata Havaalanı'na yönlendirildi.



#Hafter
#Libya
#UMH
#Türkiye
4 yıl önce