|

The Economist'ten altılı masayı üzecek analiz: Muhalefetin Erdoğan'a karşı kazanması zor

İngiltere merkezli The Economist dergisi, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi dikkat çeken bir analiz yayımladı. Haberde, altılı masa içerisindeki çatlaklara vurgu yapılarak, muhalefetin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı 'seçim kazanması zor' açıklaması yapıldı. Ayrıca mitingler arasındaki farka dikkat çekilen analizde, "Erdoğan'ın mitingleri bir rock konseri havasında. Kılıçdaroğlu'nunki ise ocak başı dersi gibi. İmamoğlu'nun yıldızı ise çoktan söndü" ifadelerine yer verildi.

09:43 - 17/01/2023 Salı
Güncelleme: 09:52 - 17/01/2023 Salı
Yeni Şafak
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Türkiye'de bu yıl yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine az bir süre kala yaşanan gelişmeler dünya medyasının da dikkatini çekmeye devam ediyor. Son olarak Londra merkezli The Economist dergisi "Muhalefet kazanmalı ama önünde engeller var" başlığıyla dikkat çeken bir analiz yayınladı.

'HALA ADAYLARI YOK'

Analizde, muhalefetin kendi içinde birtakım sorunlar yaşadığı belirtilerek,
"Seçimlere sadece aylar kalmışken, Millet İttifakı hâlâ cumhurbaşkanlığı için ortak bir aday çıkarmadı"
denildi.

'MUHALEFET İÇİNDE ÇATLAKLAR'

Kılıçdaroğlu ve Akşener arasındaki gizli çekişmeye değinilen haberde,
"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aday olmaya kararlı görünüyor ancak İyi Parti lideri Meral Akşener'in tepkisiyle karşılaşıyor"
denilerek,
"Muhalefet içindeki çatlaklar kendini gösteriyor"
ifadesi kullanıldı.

'ERDOĞAN'LA KIYASLANAMAZ'

Kılıçdaroğlu'ndan "yetenekli bir yönetici" diye bahsedilen yazıda, CHP liderinin seçilememe ihtimaline dikkat çekildi ve
"Bir konuşmacı olarak Erdoğan ile kıyaslanamaz"
görüşüne yer verildi.

'ERDOĞAN'IN MİTİNGLERİ ROCK KONSERİ GİBİ'

Parti liderlerinin mitinglerindeki farka da dikkat çekilen haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitingleri bir rock konseri havasında. Kılıçdaroğlu'nunki ise ocakbaşı dersi gibi gelebilir" notu paylaşıldı.

'CHP'Lİ BAŞKANLARIN ZAYIF NOKTALARI VAR'

Adaylık için isimleri geçen
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş
'ın, böyle bir durumda görevlerinden istifa etmesi gerektiği anımsatıldı. İstifaları halinde bu iki belediyenin kontrolünün AK Parti'ye geçmesi olasılığına değinilerek, ayrıca İmamoğlu'nun ve Yavaş'ın zayıf noktası olduğu kaydedildi.

'İMAMOĞLU'NUN YILDIZI SÖNDÜ'

Konuya ilişkin, "İmamoğlu'nun yıldızı 2019'daki zaferinin ardından çoktan söndü" denildi. "Sert bir milliyetçi" olarak tanımlanan Yavaş'ın ise HDP'li seçmenlerden oy almasının zor olduğu ifade edildi.

CHP-İYİ PARTİ-HDP GERİLİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı seçimleri kazanmak isteyen muhalefet bloğunun HDP'nin oylarına ihtiyaç uyduğu ancak yine aynı bloğun söz konusu partiye "soğuk davrandığı" aktarıldı. Yazıda, "CHP, partinin (HDP) desteğini almaya devam etmek için istekli. Ama HDP'yi PKK'nın siyasi kanadı olarak gören İyi Parti aynı masaya oturmayı reddediyor" denildi.


#the economist
#ingiltere
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Altılı masa
#muhalefet
#chp
1 yıl önce