|

Tibetlilerin protestosuna müdahale: 100 gözaltı

Hindistan'da polis, Pekin yönetimini protesto etmek için Çin Büyükelçiliği önünde eylem yapan yaklaşık 100 Tibetliyi gözaltına aldı.

Yeni Şafak
13:06 - 10/03/2015 Salı
Güncelleme: 11:10 - 10/03/2015 Salı
AA

Tibetli grup, Çin yönetimine karşı 1959'da girişilen ayaklanmanın yıl dönümü nedeniyle başkent Yeni Delhi'deki büyükelçilik önünde toplandı.


Polis, gruptan bazılarının el ele verip büyükelçilik binası etrafında zincir oluşturmaya çalışması, bazılarının da birbirlerine zincirlerle bağlanmak istemesi üzerine müdahale etti. Yüzlerini Tibet bayraklarının renkleri sarı, mavi ve kırmızıya boyayan eylemciler, "Özgür Tibet", "Özgürlük için ayaklanın" şeklinde sloganlar attı.


Grubun büyükelçilik önünden ayrılmaması üzerine yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı. Polis, Tibetlilerin yarın serbest bırakılacağını açıkladı.


Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu.


Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde olduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

#hindistan
#hindistan tibet
#hindistan tibet protesto
9 yıl önce