|

Tikrit ters tepebilir

Irak’ın Tikrit’te kentinde IŞİD’e yönelik operasyonlara katılan Şii milislere İranlı General Kasım Süleymani’nin komutanlık etmesi, Sünnilerde “bu bir intikam harekatı” kaygısına yol açtı. Amerikan yönetimi, “Operasyon mezhepçilik için bir örtü olarak kullanılmamalı. Bu Irak’ın toplumsal dokusunu zedeler” uyarısında bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:10 - 5/03/2015 Perşembe
Diğer
Irak ordusunun, Şii milisler ve İranlı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin önderlik ettiği Bedir Tugayları’yla IŞİD’in kontrolündeki Sünni kent Tikrit’e yönelik büyük harekatı, ülkedeki mezhepçiliği daha da körükleyebilir. Bu konudaki ilk uyarı, ABD’den geldi. İranlı askerlerin de katıldığı harekatın  Sünnilere yönelik topyekün bir intikam almaya dönüşme ihtimalini göz önünde bulunduran Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Tikrit operasyonun mezhepçiliği beslememesinin çok önemli olduğunu kaydetti. 

‘İRANLI ASKERLER DE VAR’ 

Earnest, “Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin de söylediği gibi, bu operasyonun münferit mezhepçilik intikam vakalarına bir bahane ya da bir örtü olarak kullanılmaması gerekli. Bu ülkenin toplumsal dokusunu zedeler ve Iraklıların karşısındaki tehditle yüzleşmesine engel olur” ifadelerini kullandı. Irak ordusu ve Şii milislerin yer aldığı Tikrit operasyonuna İranlı güçlerin de katıldığını söyleyen Earnest, “İran askerlerinin operasyonda yer alıyor olması önceliği değiştirmez. Öncelikli olan şey, Iraklıların, bu operasyonu gerçekleştirerek çok mezhepli ve kapsayıcı bir toplum olduğunu kanıtlamasıdır” dedi.

 İNTİKAM SALDIRILARI

Bu arada Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Irak Başbakanı Haydar İbadi ile operasyonun detaylarını görüştüklerini açıkladı. Görüşmede İbadi, sivillerin korunmasının ve tüm silahlı gruplarının devlet kanadı altında savaşmasının önemini vurguladı. Daha önce Irak güvenlik güçlerinin ve yanında savaşan Şii milislerin özellikle Diyala eyaletinde IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonlarda mezhep odaklı intikam saldırıları gerçekleşmişti. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de, Irak’ta Tikrit’in IŞİD’den geri alınması için İran’ın katkısına ilişkin, ‘Mezhepçiliği körüklememek kaydıyla olumlu bir destek’ ifadesini kullanmıştı. Irak güvenlik güçleri hafta başında Musul’un yolunu açmak için IŞİD’i Tikrit’ten çıkarmaya yönelik bir operasyon başlatmıştı.

Tikrit'in önemi

Yakaşık 9 aydır IŞİD'in elinde bulunan Sünni  kenti  Tikrit’in alınması Musul’u kurtarmak için de hayati önem arzediyor.  Devrik lider Saddam Hüseyin’in memleketi olan Tikrit stratejik açıdan önemli. Çünkü Musul'u 10 Haziran 2014'te ele geçiren IŞİD güçleri, en büyük lojistik ve insani desteği Tikrit üzerinden sağlıyor. 


Komutan bir İranlı

Tikrit’e yönelik operasyona katılan Şii milis grupları arasında en güçlüsü Bedir Tugayı. Saddam Hüseyin döneminde İran’da sürgün hayatı yaşayan Iraklıların kurduğu Bedir Tugayı'nı İran’da askeri eğitim görmüş, aslen İranlı olan Tümgeneral Kasım Süleymani yönetiyor. 

#Irak
#İranlı Tümgeneral Kasım Süleymani
#IŞİD
9 yıl önce