|

Trump Dünya liderleri ile görüşüyor

ABD'nin yeni başkanı Trump, dünya liderleri ile görüşmelerine hız verdi. Son olarak Danimarka Başbakanı ile görüşen Trump, Rasmussen'i Washington'a davet etti. Trump yüz yüze ilk görüşmesini Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile yapacak.

Yeni Şafak
10:56 - 17/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:17 - 17/11/2016 Perşembe
DHA

ABD'nin yeni seçilmiş Başkanı Donald Trump dünya liderleri ile görüşmelerini sürdürüyor. Donald Trump dün akşam da Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen ile 10 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeden sonra, Donald Trump'ı Başkan seçilmesinden dolayı tebrik ettiğini belirten Danimarka Başbakanı Rasmussen Donald Trump'ın kendisini Washington'a davet ettiğini belirtti.



Donald Trump ile görüşen ilk İskandinavya ülkesi lideri olan Rasmussen ABD'deki başkanlık seçimleri kampanyası sırasında ve seçim sonrasında başkan adayları ile ilgili verdiği demeçlerde sürekli diplomatik bir dil kullanmıştı.



Rasmussen görüşme ile ilgili olarak yaptığı yazılı basın açıklamasında ''Trump ile yapıcı bir görüşme yaptık. Danimarka'nın onlarca yıldır ABD'nin güvenilir bir müttefiki olduğunu vurguladım. Daha güvenli bir dünya için verilen savaşta Amerikalı dostlarımızla omuz omuza duruyoruz'' dedi.



İlk görüşme Japonya Başbakanı ile


Donald Trump daha önce de Fransa Devlet Başkanı Francois Hollande,Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile de telefonla görüşmüştü. Trump ilk olarak Japonya Başbakanı ile bir araya gelecek Bu arada Donald Trump'ın ilk olarak Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile biraraya gelmesi bekleniyor.



Cuma günü Peru'da başlayacak olan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi öncesinde Perşembe günü Donald Trump ile biraraya gelmesi beklenen Japonya Başbakanı Abe'nin görüşmede Trump'ı Trans-Pasifik Ticaret Anlaşması, TPP'ye karşı çekinceleri konusunda ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor. Abe'nin görüşmede güvenlik işbirliği sorunlarını da gündeme getirmesi bekleniyor.



Donald Trump daha önce yaptığı açıklamada Japonya ve Güney Kore'nin, ABD askerlerinin bu ülkelerde bulunmalarının getirdiği masraflara daha fazla katılmaları gerektiğini belirtmişti. Japonya bu açıklamaya tepki göstermiş, ülkenin hali hazırda masrafların büyük bir kısmını üstlendiğini, ayrıca ABD'nin bölgede güç bulundurmasının kendisi için de stratejik önemde olduğunu açıklamıştı.




#Donald Trump
#Shinzo Abe
#Lars Lokke Rasmussen
8 yıl önce