|

Türk nörologdan devrim gibi buluş

Almanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde laboratuvar çalışmaları yürüten nörolog Dr. Ali Ertürk, ‘vDISCO’ ismini verdiği patentli yöntemiyle fare vücudunu saydam ve plastik kadar sert bir hale getirmeyi başardı. Bu metotla bunama, felç, şeker hastalığı ve kanser gibi hastalıkların mikroskop altındaki incelemesi daha detaylı yapılabileceği belirtiliyor.

Yeni Şafak
11:28 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 11:34 - 18/11/2018 Pazar
Diğer
'vDISCO' yöntemiyle incelenen organizma şeffaf bir hale getirilerek var olan hastalık ya da yaralanma daha kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor.
'vDISCO' yöntemiyle incelenen organizma şeffaf bir hale getirilerek var olan hastalık ya da yaralanma daha kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor.

Almanya'da bir Türk nörolog, önemli bir gelişmeye imza attı. BİLKENT Üniversitesi mezunu olan Dr. Ali Ertürk, DISCO şeffaflığı (DISCO Transparency) adını verdiği çalışmasını ABD’nin San Diego kentindeki Nörolog Derneği toplantısında sundu.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre ses getiren bu teknoloji ‘Nature Dergisi’ başta olmak üzere pek çok bilim dergisinde yayınlandı. LMU’daki ‘Felç ve Bunama Araştırma Enstitüsü’nde grup lideri olan Dr. Ali Ertürk,
bunama, felç, şeker ve kanser gibi yıkıcı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak için geliştirdiği yöntemle, ölü farenin vücudunu tamamen şeffaf hale getirerek hücrelerin birbiriyle nasıl bir iletişim içinde olduğuna dair anatomik sırları açığa çıkarıyor.
  • Bu yöntem sayesinde canlıların, yaralanmaya ya da hastalıklara nasıl tepki verdiğinin daha iyi anlaşılacağı ve tedavi yolunun açılacağı ifade ediliyor.

Nörolog Ali Ertürk çalışmasını şu cümlelerle ifade ediyor:

"Laboratuvarda tüm insan beynini şeffaflaştırdık"

Şeffaflık teknolojisini kullanarak daha büyük resmi inceleyebileceklerini dile getiren Ertürk, "Felç lezyonu veya Alzheimer hastalığının tüm vücuttaki nöronları nasıl etkilediği, kafatası ve beyin arasında hücre ve molekülleri taşıyan bilinmeyen kanalları keşfetmemize yardımcı oluyor. Laboratuvarda tüm insan beynini şeffaflaştırdık. Bu sayede birkaç yıl içinde insan beyninin tek parça haritalaması gerçekleşecek. 25 yıl içinde de tüm hastalıkların tedavisi mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

#Almanya
#Tıp
5 yıl önce
default-profile-img