|

Türkiye vurmadan 10 dakika önce söyledi çok öfkelendik

Türkiye'nin ABD'nin İncirlik'i kullanmasına izin vermesinin ardından ilginç bir hamle yaptığı iddia edildi. ABD yayın kuruluşu FOXNews'in iddiasına göre, Türkiye, IŞİD'i vurmadan sadece 10 dakika önce ABD'yi bilgilendirdi.

Yeni Şafak
08:33 - 13/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 09:10 - 13/08/2015 Perşembe
Diğer

Türkiye'nin, geçen ay İncirlik Üssü'nün IŞİD'e karşı savaşta kullanılmasına izin veren anlaşmadan saatler sonra Amerikalı askeri liderleri şaşırtan bir hamle yaptığı öne sürüldü.



Sadece 10 dakika önce bildirdi


FOXNews'in açıklanmayan askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde Türkiye, 24 Temmuz'da Kuzey Irak'ta PKK hedeflerine yönelik hava saldırısını, bölgede IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenleyen koalisyona liderlik yapan müttefiki ABD'ye sadece 10 dakika öncesinde haber verdi.



"ABD kuvvetlerinin Türk bombalarıyla vurulması riskini alamazdık"


FOXNews'e konuşan askeri kaynak, Türkiye'nin geç bildirimde bulunmasının, terör örgütü IŞİD'e karşı savaşan uluslararası koalisyonun karargâhı olan Birleşik Ortak Görev Gücü Merkezi'nde (BOGGM) gerilim yaşandığını öne süren askeri kaynak,"Bir Türk yetkili gelerek 10 dakika içinde hava saldırısının başlayacağını söyledi. Koalisyona ait uçakların hızlıca Musul'un kuzeyine çekilmesini talep etti. Büyük öfkeye kapıldık. ABD kuvvetlerinin Türk bombalarıyla vurulması riskini alamazdık" ifadelerini kullandı.



İsmini vermeyen askeri kaynak şöyle devam devam etti: “Türklerin hava saldırısı düzenlediği bölgeye yakın bir yerde Peşmerge güçlerine eğitim veren ABD Özel Kuvvetleri'ne ait birlikler var. Türk savaşçıların kim olduğu, sinyallerinin ne olduğu, hangi frekansı kullandıkları, irtifaları gibi konularda hiçbir istihbaratımız yoktu" dedi.






"Eğer bizim çocuklardan biri vurulsaydı, Türkler bizi suçlardı"


Haberde ertesi gün Türk yetkililer ile ABD arasında geçen ilginç olay da aktarıldı. Türk istihbarat subayı yeni bir saldırıyı haber vermek için uluslararası partnerlerini bilgilendirmeye gittiğinde ABD'li askeri yetkililer bu duruma itiraz etti. ABD, Türk yetkiliden Türk savaş uçaklarının uçuş planlarının isterken Türk yetkili ise ABD'li eğitmenlerin yerini öğrenmek istedi. Merkezdeki koalisyon yetkilileri önce bilgileri paylaşmayı reddetti. Askeri kaynak, “Eğer bizim çocuklardan biri vurulsaydı, Türkler bizi suçlardı. Türklere koordinatları verdik. ABD kuvvetlerinin Türkler tarafından bombalanması riskini göze alamazdık" şeklinde konuştu.




#foxnews
#türkiye
#ışid
#abdli yetkililer
9 yıl önce
default-profile-img