|

Türkiye'deki seçim Avrupa'da paniğe neden oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim öncesinde Avrupa'da Türk vatandaşlarına hitaben bir konuşma yapacağını açıklaması Avrupa'da paniğe yol açtı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yabancı siyasilerin Almanya'da seçim kampanyası yürütmesine izin verilmeyeceğini söyledi. Benzer açıklamalar geçtiğimiz hafta Hollanda ve Avusturya'dan da gelmişti.

Yeni Şafak
09:50 - 23/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:14 - 23/04/2018 Pazartesi
Diğer
Almaya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker.
Almaya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yapılan referandum sürecinde seçim kampanyalarına ilişkin bakanların konuşmaları Avrupa'lı devletler tarafından yasaklanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 16 Nisan'daki anaysa değişikliği nedeniyle Hollanda'nın Rotterdam kentinde yapacağı kampanya toplantısı iptal edilmişti.

Aynı olaylar 24 Haziran'da yapılacak olan seçimler için de söz konusu oldu. Telaşa kapılan Avrupa'lı hükümetler birer birer açıklama yapmaya başladı.

Kanada’nın Toronto kentinde G7 dışişleri bakanları toplantısına katılan Alman Bakan Maas, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maas, “Bizim bu konudaki tavrımız net. Yabancı bir ülkede yapılacak seçimlerden üç ay önceki dönemde, Almanya’da seçim kampanyası yürütülmeyecek” şeklinde konuştu. Maas, “Bu hangi ülkeden geldiklerinden bağımsız olarak herkes için geçerli” dedi.

  • Erdoğan: Avrupa'da Türk vatandaşlarına sesleneceğim
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumartesi günü NTV televizyonunda yaptığı açıklamada, “Büyük ihtimalle şu anda yurt dışındaki hazırlığımız tamam. Şöyle 10-11 bin kişilik bir kapalı spor salonunda –şu anda ülkeyi açıklamayacağım- orada uluslararası kuruluşun inşallah toplantısında bulunacağım ve orada Türk vatandaşlarıma sesleneceğim. Ve büyük ihtimalle de Avrupa’yı orada toparlayacağız, orada da inşallah bu konuşmamızı yapacağız” şeklinde konuşmuştu.

Türkiye’de 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa referandumu öncesinde, Türk bakanların Almanya’da katılacakları seçim etkinlikleri yerel yönetimlerin kararı ile iptal edilmişti.

Bunun üzerine geçen yıl Haziran ayının sonunda Alman hükümeti, Avrupa Birliği dışında bir ülkede yapılacak seçimlerden üç ay önceki dönemde, yabancı siyasetçilerin Almanya’da seçim kampanyası yürütmesini yasaklayan bir yasal düzenleme yapmıştı.

Alman Bakan Maas, Çavuşoğlu ile görüşecek

Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Türk mevkîdaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile New York’ta planlanan görüşmesinde de Almanya’da yabancı siyasilerin seçim kampanyası yürütmesi yasağı konusunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Alman mevkîdaşı Maas, New York’ta 24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Toplantısına katılacak. Çavuşoğlu ve Maas’ın bu toplantı sırasında, ikili görüşme için ilk kez bir araya gelmesi bekleniyor.

#Erken seçim
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce