|

Türkiye’ye tehdit ile döndü

Ankara ile Washington arasında F-35, S-400 gerilimi sürerken, terör örgütü DEAŞ’ın elebaşı Bağdadi 5 yıl sonra yayınladığı bir videoyla ortaya çıkarak Türkiye’yi tehdit etti.

Haber Merkezi
04:00 - 1/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 01:31 - 1/05/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Bağdadi'nin elindeki dosyada yazan "Türkiye Vilayeti" başlığı yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
Bağdadi'nin elindeki dosyada yazan "Türkiye Vilayeti" başlığı yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

2013 yılı mayıs ayında ‘Tevhid ve Cihad’ adı altında hazırlanmış gösterişli konvoylar eşliğinde Irak’tan Suriye’ye giriş yapan DEAŞ, 2014 yılında ismini ‘Irak Şam İslam Devleti’ olarak değiştirdi. Örgüt lideri Ebubekir el-Bağdadi, Irak’ın Musul kentinde El Kebir Camii’ndeki cuma namazında okuduğu hutbe ile ‘devlet’ten ‘hilafet’e geçtiklerini ilan etti. Terör elebaşısı, Musul’daki camide görüntü vermesinden 5 yıl sonra, Suriye’de çekildiği iddia edilen yeni bir kayıtla yeniden ortaya çıktı. Şehir ve cephe savaşlarından hücre tipi mücadele dönemine geçtiklerini bildiren Bağdadi, bazı ülkeleri özel hedef olarak gösterdi ve Irak ve Şam’ın ‘öcünü alacaklarını’ ileri sürdü.

BADİYE ÇÖLÜNDE Mİ?

DEAŞ lideri Bağdadi, Irak ve Suriye’de öldürülen örgüt üst düzey isimlerini zikrederek başladığı video kaydında savaş stratejilerinde yeni bir boyuta geçtiklerini anlattı. DEAŞ üyelerinin 2013-2019 aralığında 8 ülkede 92 operasyon yaptığını belirten Bağdadi, kendilerine katılan sözde yeni grupların beyatını kabul ederek video şovunu sürdürdü. Alınan bilgiye göre Tedmur-El Bukemal hattındaki Badiye çölünde saklanan Ebubekir el-Bağdadi, yanındaki sözde Hilafet Koruma Birlikleri ile beraber Irak’a geçme amacıyla 2 ayrı teşebbüste bulundu. Yeni Şafak’a bilgi veren bölge kaynakları, Bağdadi’nin başında bulunduğu grubun Esed tarafından Deyrizor bölgesine gönderilen 4 askeri konvoya saldırarak 130’dan fazla asker ve İran destekli militanı öldürdüğünü, bol miktarda silah ve cephaneyi de ele geçirdiğini bildirdi.

SÖZDE 12 ‘VİLAYET’

Bağdadi’nin konuşmasının yer aldığı videonun sonunda terör örgütüne ait marşlar eşliğinde 12 sözde vilayet dosyası örgüt liderine teslim edildi. Bağdadi’ye verilen dosyada Irak, Horasan, Kafkas, Somali, Yemen, Orta Afrika, Tunus, Batı Afrika, Libya, Orta Afrika, Sudan, Mısır sözde vilayet dosyaları ile birlikte Türkiye vilayeti başlıklı dosya yer aldı. Sözde Türkiye Vilayeti dosyasının iki kez görüntüye getirildiği videoda teröristbaşı, Burkina Faso ve Mali’de bulunan DEAŞ’lılara “Fransa’nın ekonomik, askeri, dini tüm kurumlarına saldırın” talimatı verdi. Bağdadi ayrıca Sri Lanka saldırısını da ‘Haçlılara verilen ders’ olarak nitelendirdi.

#F-35
#S-400
#DEAŞ
#Ebubekir el-Bağdadi
5 yıl önce