|

Türkler darbeyi ezdi

Vatan haini FETÖ’cü askerlerin kalkışması dış basında manşetlere taşındı. İngiliz Sunday Times gazetesi “Türkler darbeyi ezdi” manşetini atarken, The Observer da Türkiye liderinin girişime göz açtırmadığını yazdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 02:23 - 18/07/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Katar’da yayın yapan Eş-Şark gazetesi, Türk halkının zaferinden övgüyle söz etti. Haberde, “Türk halkı, iradesinin, demokratik düzeni korumaya muktedir olduğunu kanıtladı” ifadesine yer verildi.
Katar’da yayın yapan Eş-Şark gazetesi, Türk halkının zaferinden övgüyle söz etti. Haberde, “Türk halkı, iradesinin, demokratik düzeni korumaya muktedir olduğunu kanıtladı” ifadesine yer verildi.

Dış basın, FETÖ'cü cuntanın darbe girişimini manşetlerine taşıdı. Çıkan haberlerde, darbecilerin idam cezasıyla karşı karşıya kalabileceği ifade edildi. İhanet şebekesinin kalkışması, dünya basınında yine geniş yer buldu. Sunday Times gazetesi, ellerinde Türk bayraklarıyla bir tankın üzerine tırmananları gösteren fotoğrafın üzerine “Türkler darbeyi ezdi” manşetini attı. Gazetenin baş yazısı da Türkiye'deki olaylara ayrıldı. “Darbe mağlup edildi, peki şimdi Türkiye'de ne olacak” başlıklı yazıda, “Ülkede daha önce yaşanan darbelerin başarısından ilham alan darbecilerin yanlış hesap yaptığı”na dikkat çekildi.



DEVİRME YOLU OLAMAZ


Baş yazıda şunları kaydedildi: “Darbe girişimi, Türk hükümetinin Gülen'in takipçilerinin üzerine sert bir şekilde gitmesini önlemeyecek. Dış dünyada nasıl algılandığına bakmaksızın Erdoğan kendi ülkesindeki seçmenlerin en az yarısının desteğine sahip. Darbe girişimi, asla demokratik yetkiye sahip bir hükümeti devirme yolu olamazdı. Türk liderine karşı olanlar bile onu seçim sandığında yenmek istiyor.”



DÜNYA İÇİN BİR SINAV


İngiliz Sunday Telegraph gazetesi de Boğaziçi Köprüsü'nde teslim olan askerlerin fotoğrafının altına, darbe girişimi sonrasında ordu ve yargıdaki tutuklama dalgasına atıfla “Darbecilerden intikam” başlığını kullandı. Sunday Telegraph'ın “Türkiye'nin kaderi dünya için bir sınav” başlıkla baş yazısında da "Batı'nın istikrarlı bir Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a muhalefet meşru. Ancak darbe büyük bir hesap hatası” ifadesine yer verildi.



İDAM GÜNDEME GELİR


İngiliz The Observer gazetesi de manşetinde Cumhurbaşkanı darbe girişiminin ardından göz açtırmadığını ifade ederek, darbecilerin idam cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini yazdı.


Alman gazetelerinde çıkan haberlerde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha çok güce sahip olacağı yazıldı.



HALK SOKAKLARA İNDİ


Fransız Dernieres Nouvelles D' alsace ( DNA) gazetesi, 'Türkiye'de darbe önlendi', manşetten verdiği haberde “Erdoğan'ın çağrısı sonrası halk sokaklara, meydanlara indi. Erdoğan bu girişimi yapanların ağır bedel ödeyeceklerini, cezasız kalmayacaklarını söyledi” denildi.



TARİHİ DERS VERDİLER


Körfez basını da FETÖ'nün darbe girişimini ve püskürtülmesini manşetlerine taşıydı. Katar'da yayınlanan El-Arab gazetesi "Türklerin dünyaya tarihi bir ders verdiğini" yazdı. Kuveyt'te yayınlanan Er-Ra'yu gazetesi de Arap dünyasında istenmeyen yönetimler için kullanılan "Halk yönetimin gitmesini istiyor" şeklindeki yaygın söylemi değiştirerek, "Halk yönetimin kalmasını istiyor" başlıklı haberi manşetten verdi Es-Siyase gazetesi ise manşetinde, "Halk darbe istemiyor" ifadesini tercih etti.


#FETÖ
#Darbe
#Dış basın
8 yıl önce