|

Türkleri ikna etmeliyiz

Avusturya’nın Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılması talebine Slovenya “Türkleri ikna etmeliyiz” karşılığını verdi. Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec, Avusturyalı mevkidaşı Sebastian Kurz’un “Bu tutumuyla tamamen yalnız olduğunu” söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 03:00 - 5/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
Avrupa Parlamentosu, 15 Aralık 2004’te 'Evet’ pankartlarıyla Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasına onay vermişti.
Avrupa Parlamentosu, 15 Aralık 2004’te 'Evet’ pankartlarıyla Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasına onay vermişti.

Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec, Avusturyalı mevkidaşı Sebastian Kurz'un Türkiye'nin AB'ye giriş müzakerelerinin sonlandırılması yönündeki talebini 'tam olarak anlayamadığını' belirterek, “Kurz'un bu tutumu ile tamamen yalnız olduğunu” söyledi. Erjavec, Avusturya'nın Kleinen Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Kurz'un Türkiye'nin AB'ye giriş müzakerelerinin sonlandırılması yönündeki talebini eleştirdi.





'İNSANLARI DURDURAMAYIZ'


Kurz'un bu tutumu ile tamamen yalnız olduğunu ifade eden Erjavec, “Biz şuna tam anlamı ile kaniyiz, Türk meslektaşlarımızı diyaloğun sürdürülmesine ikna etmek durumundayız” ifadelerini kullandı. Erjavec, sığınmacı anlaşmasına da değinerek, “Biz sınır güvenliği için hangi önlemi alırsak alalım, yeni bir sığınmacı akını durumunda, bu insanları durduramayız” diye konuştu. Türkiye'nin Avrupa için önemli bir bölgesel aktör olduğunu belirten Erjavec, “Suriye'de ve Irak'ta istikrarın yeniden tesis edilebilmesi ve DEAŞ'a karşı yürütülen mücadelede Türkiye ciddi bir rol oynuyor, bu konumda olan bir ülkeye kapıları bu kadar kolay kapatamazsınız” değerlendirmesinde bulundu.





AP TAVSİYESİ METNE GİRMEDİ


AB dışişleri bakanlarının 13 Aralık'ta yapılacak toplantısı için hazırlanan taslak metinde ise Türkiye ile müzakereleri 'askıya alma' tavsiyesi yer almadı. 13 Aralık'ta yapılacak Genel İşler Konseyi'nin sonuç bildirisinin ilk taslağında sert eleştiriler yer alsa da Türkiye'yle müzakerelerin 'askıya alınması' ya da 'geçici olarak dondurulması' yönünde bir ifade bulunmuyor. Türkiye'yle müzakerelerin kesilmesini isteyen ancak buna destek bulamayan Avusturya ve Hollanda metne müzakerelerin geleceğine yönelik bazı uyarıların girmesi için bastırıyor. Bu arada 13 Aralık'taki dışişleri bakanları toplantısından sonra 15 Aralık'ta da AB liderleri bir araya gelecek.


#Karl Erjavec
#Sebastian Kurz
#AB
#AP
7 yıl önce