|

Türkmen kenti Kerkük'ten Türkiye'ye mesaj

IKBY'nin tartışmalı referandumu için IKBY'de sandıklar kurulurken, Kerkük'te Türkmenler referandumu boykot ediyor. Türkmenler ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) yetkilileri ve Kerkük'te yaşayan diğer Türkmen cepheleri, referanduma şiddetle karşı çıkıyor.

Yeni Şafak
10:42 - 25/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:06 - 25/09/2017 Pazartesi
Diğer
Kerküklü Türkmenler
Kerküklü Türkmenler

IKBY'nin bağımsızlık referandumu , Bağdat ve Erbil arasındaki tartışmalı bölgelerden olan Türkmen kenti Kerkük'te de yapılıyor.

BBC'nin haberine göre, Türkmenlerin ve Arapların referandumu boykot ettiği Kerkük'te birçok noktada IKBY bayrakları asılı.

Kerkük'ün durumu

Kale yakınlarındaki Atlas Caddesi'nin başında bulunan, 1959 olaylarında öldürülen Türkmen lider Ata Hayrullah heykelinin yanı başındaysa Türkmen bayrakları dalgalanıyor.

Uzun yıllardan bu yana Türkmen kenti olan Kerkük'ün siyasi statüsünün ne olacağı tartışılıyor. IKBY yönetimi, 2014'ten sonra DEAŞ'ın bölgeye saldırımasına karşı bölgeye peşmerge güçlerini sevk ederek bölgedeki gücünü artırmaya çalıştı. Bugün gelinen süreçte Irak tarafından görevden alınan Kerkük Valisi ve IKBY yanlısı Necmeddin Kerim'in de desteklediği referandumun Kerkük'te de yapılacağının duyurulması ile birlikte kentteki gerilim de arttı.

Referanduma Türkmenler ve Araplar arasından tepkiler yükseliyor.Kente kuzey tarafından Peşmerge güçlerinin takviye edilmesi, güney tarafında ise şehir kenarında Haşdi Şabi güçlerinin bulunması kaygıları iyice artırmış durumda.Kentin en kaygılı sakinleri ise Türkmenler.

'Evlerde stok yapıldı'

Türkmen gazeteci Özdemir Hürmüzlü, son haftalarda yüzlerce Türkmen ailenin geçici olarak Bağdat'a gittiğini, bazılarının tanıdıklarının yanına yerleştiğini, bazılarının geçici ev kiraladığını anlatıyor. Kentteki bazı aileler ise topluca aynı evde yaşamaya başlamış. Kendisinin de şu anda normalde yaşadığı evinde değil, diğer aile üyeleriyle birlikte topluca kaldığını belirtiyor. Hürmüzcü'nün aktardığına göre Türkmenler arasında eve erzak stoklamak da çok yaygın. Hatta bu, kentteki fiyatları da artırmış. Hürmüzcü, Türkmenlerin silahlı bir güçlerinin olmadığını, bu yüzden olası bir karışıklık durumunda en fazla Türkmenlerin zarar göreceğini düşündüğünü söylüyor.

Bozkurt işaretli fotoğraf

Kentte Irak parlamentosuna ve IKYB parlamentosuna milletvekili sokabilmiş olan ITC en önemli Türkmen aktörlerden biri. Genel merkezin önünde, ITC'nin silahlı görevlilerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri var. Silahlı korumaların yüzleri kapalı. Kendilerinin fotoğrafını çekerken çoğu, ülkücü kesime ait olan bozkurt işaretini yapıyor.

Salihi: Ertelenmiş bir iç savaş

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, referandum sürecinde var olduklarını ve korkmadıklarını göstermek için özellikle Bağdat'ta değil Kerkük'te bulunacağını söylüyor. Salihi sürecin böyle giderse bir iç savaşa evrilebileceğini belirtiyor:

"İç savaşa yol açar. Biz aklı selimle insanlarımızı sükunete çağırıyoruz ama sürekli üzerimize geliyorlar. Onlar iç savaş çıkarmak istiyorlar. Biz buna fırsat vermiyoruz. Geçen gece yüz tane silahlı kişiyi, Erbil'den getirip Kerkük'e soktular. Gece saat dokuzdan sonra Kerkük'ün sokaklarını dolaşıp insanlara dokunmaya başladılar. Biz de tabanımıza sakinleşin dedik."

  • Salihi, kentteki gerginliğin nasıl azaltılabileceğine dair şunları söylüyor: "Referandumu iptal ederler. Sorunları ne var ise masa başında Türkmenler, Araplar, Kürtler hükümetin denetiminde, Birleşmiş Milletler temsilcinin de gözetiminde tartışabiliriz. Emri vaki siyaset kaosa yol açar" diyor.

Salihi kendilerinin, Kerkük'ün özel statüye kavuşması gerektiğini, bu statünün de Bağdat'a bağlı olmayan tamamen özel idare olmasını savunuyor.

Buradan daha küçük bir parti olan Milliyetçi Türkmen Hak Partisi'nin Genel Başkanı Yardımcısı Sami Kolsuz ise diğer "Biz Irak politikası içindeki milliyetçi bir partiyiz. Biz Türkmen haklarını Irak'tan, Irak anayasası içinde istiyoruz. Türkmenler kendi bölgelerini kendi yönetsin istiyoruz" diyor.

Kolsuz, referanduma karşı çıkış nedenlerinden bazılarını şöyle anlatıyor: "Birincisi, sayımız düşük olsa da biz kendimizi hâlâ Irak'ın sahibi olarak görüyoruz. Irak bizimdir diye düşünüyoruz. İkincisi, Irak haritasına bakarsak, Allah göstermesin Irak bölünürse üç parça var. Sünni, Şii ve Kürt bölgesi... Bu durumda bizim Türkmeneli bölgesi paramparça olur. Irak'ın parçalanması Kerkük'ü bitirir."

  • Kolsuz, Kerkük'e dair çözümlerini ise şöyle açıklıyor: "Özel bir statü olsun ama Bağdat'a bağlı olsun. Eğer Bağdat ile ipleri kesersen halin ne olur?"
#IKBY
#Kerkük
#Irak
#Referandum
7 yıl önce