|

UCM Afrika’yı kaybetti

Afrika ülkelerinin birbiri ardına çekilme kararı aldıkları Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), kıtadaki meşruiyetini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:40 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Geçen yıl mahkemeden çekileceğini açıklayan Namibya'nın ardından Burundi, Güney Afrika ve Gambiya'nın da çekilme kararı alması gözleri, UCM ve Afrika kıtasının söz konusu kararlarla ilgili tartışmalarına çevirdi. UCM'yi “haksız yargılamalar yapmakla” eleştiren Afrika Birliği, UCM'ye taraf olan ve Roma Statüsü'nü tanıyan Afrikalı tüm üyelerinin mahkemeden çekilmesi için ortak bir strateji üzerinde çalışıyor.



34 ülke çekilecek


Burundi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin uluslararası bir komplonun parçası olduğunu belirtirken, Gambiya mahkemenin sadece siyahların işlediği suçlara odaklandığını, Batılı ülkelerin işlediği “tiksindirici savaş suçlarına” karşı hiçbir girişiminin olmadığını öne sürüyor. Hakkında yakalama kararı bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i tutuklamamakla eleştirilen Güney Afrika da, mahkeme kararının, diplomatik dokunulmazlığı öngören iç yasalarla çelişkili olduğunu açıklamıştı. Halihazırda Afrika Birliği'ne üye 34 ülkenin Roma Statüsü'nün altında imzası bulunuyor. Ocak 2017'deki zirveden ortak çekilme kararının çıkması bekleniyor.


#Afrika ülkeleri
#UCM
7 yıl önce