|

Uçuş izni iddiası

Suudi Arabistan'ın İsrail’e doğrudan ticari uçuşlar için hava sahasını açtığı iddia edildi. Hindistan’a ait Air India havayollarının Yeni Delhi - Tel Aviv uçuşları için aldığı iddia edilen izin, Suudi havacılık otoritesi tarafından yalanlandı. İsrail-Suudi Arabistan arasındaki ilk doğrudan uçuşu Mayıs ayında ABD Başkanı Trump gerçekleştirmişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:24 - 8/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Suudi Arabistan'ın  İsrail’e ticari uçuşlar için hava sahasını açtığı iddia edildi.
Suudi Arabistan'ın İsrail’e ticari uçuşlar için hava sahasını açtığı iddia edildi.

Suudi Arabistan'ın İsrail’e ticari uçuşlar için hava sahasını açtığı iddia edildi. İsrail'in Haaretz gazetesinin İsrail Sivil Havacılık Otoritesine yakın kaynaklara dayandırdığı haberde doğrudan ticari uçuşlar için Riyad yönetiminin Hindistan’a ait Air India havayollarına izin verdiği öne sürüldü. Suudi makamları iddiayı yalanladı. Devlet Televizyoni El İhbariyye'ye konuşan Suud Sivil Havacılık yetkilisi söz konusu uçuş için kesinlikle izin verilmediğini belirtti. Yeni Delhi ile Tel Aviv arasında yapılacak uçuşları iki buçuk saat kısaltacak rota için Hintli havayolu şirketi bir süredir girişimlerde bulunuyordu. S. Arabistan, İsrail’i tanımadığı ve açıktan diplomatik ilişki yürütmediği için İsrail vizesi veya damgası bulunan pasaportları kabul etmiyor ve İsrail varışlı sivil uçakların hava sahasını kullanmasına izin vermiyor.

İLK UÇUŞ TRUMP'TAN

İki ülke arasında ilk doğrudan uçuşu 20 Mayıs’ta Riyad’ı ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da buna değinerek, “Umarım bir gün İsrail Başbakanı, Tel Aviv’den Riyad’a uçabilir” ifadesini kullanmıştı. Netanyahu, Trump’ın ziyaretinin Arap-İsrail ilişkilerinde bir dönüm noktası olacağını da söyledi. Haziran ayında, İsrail ile Suudi Arabistan’ın doğrudan uçak seferlerinin tesisi dahil bir dizi ekonomik açılımı gizlice görüşmeye başladığını ileri sürülmüştü.


DELHİ İLE MÜZAKERE

Riyad’ın hava sahasını açtığı iddiaları öncesinde Benjamin Netanyahu, 14 Ocak’ta Hindistan’ı ziyaret etti. Suudi Arabistan hava sahası üzerinden doğrudan uçuşlar için heyetler arasında yoğun görüşmeler gerçekleştirildi. İkili arasında yeni bir dönem başladığını duyuran Netanyahu, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye yönelik yaptığı açıklamada “Bugün ilişkilerimizde yeni bir döneme başlıyoruz. 25 yıldır devam eden diplomatik ilişkilerimiz var. Ancak liderliğiniz ve ortaklığımız sayesinde şimdi farklı şeyler oluyor” ifadelerini kullandı.

  • Netanyahu’dan Golan turu!
  • İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve kabine üyeleri 1967’den bu yana işgal altında tuttukları Golan Tepeleri’ne tur düzenledi. Basına yaptığı açıklamada İsrail’in barış istediğini iddia eden Netanyahu, “Fakat tüm senaryolara hazırlıklıyız ve kimseye bizi test etmelerini önermem” ifadelerini kullandı.
#Suudi Arabistan
#İsrail
#BAE
#Hindistan
6 yıl önce