|

Ukrayna duyurdu: Tahıl sevkiyatı anlaşması uzuyor

Ukrayna Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, 19 Kasım'da sona erecek Karadeniz tahıl sevkiyatı anlaşması 120 gün daha uzatılacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devam ettirilmesine ilişkin uzlaşıyı memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı.

10:20 - 17/11/2022 Perşembe
Güncelleme: 11:40 - 17/11/2022 Perşembe
Diğer
Arşiv
Arşiv

Açıklamayı Twitter hesabından yapan Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov, konuya ilişkin detay vermedi. Kubrakov, şunları ifade etti: "Karadeniz tahıl anlaşması 120 günlüğüne uzatılacak. Zelenski, Erdoğan, Hulusi Akar ve Guterres gıda krizine karşı küresel mücadelede önemli bir adım daha attı.

Partnerlerimize anlaşmanın 1 yıl daha uzatılması için başvuruda bulunduk. Mikolayiv limanının da dahil edilmesini istedik."

11 MİLYONDAN FAZLA SEVKİYAT GERÇEKLEŞTİ

Ukrayna savaşı nedeniyle ülkeden çıkartılamayan tahıllar İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasıyla ihtiyacı olan ülkelere gönderilmeye başlanmıştı. Şimdiye kadar anlaşma kapsamında 11 milyon tondan fazla tahıl sevkiyatı gerçekleştirilmişti. Rusya geçtiğimiz günlerde anlaşmayı kısa süreliğine askıya alsa da Türkiye'nin girişimleriyle tahılın sevkiyatı yeniden sağlanmıştı.


  • 22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan anlaşmanın geçerliliği 19 Kasım'da sona eriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'ye dönünce anlaşmanın uzatılması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayacağını söylemişti.

Türkiye ve Rusya Savunma Bakanlıkları, Ukrayna Altyapı Bakanlığı ülkeler adına süreci yürüten kurumlar olarak belirlenmişti.


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devam ettirilmesine ilişkin uzlaşıyı memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİ'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de tahıl anlaşmasının 120 gün uzatılacağını belirterek, "Ukrayna, Erdoğan ve Guterres ile gıda krizine karşı kilit bir karar aldı. Türkiye ve BM'den resmi açıklama bekliyoruz" dedi.

"TOPLANTILAR SONA ERİNCE AÇIKLANACAK"

Türkiye güvenlik kaynakları ise konuya ilişkin, "Ukrayna'nın açıklaması bir niyet beyanıdır. Tahıl girişiminin süresinin uzatılmasına ilişkin karar toplantılar tamamlanınca açıklanacaktır." açıklamasında beyanında bulundu.



#ukrayna
#karadeniz
1 yıl önce