|

Üzerinden 100 gün geçti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda katledilmesinin üzerinden 100 gün geçti. Faillerinin bulunması için bir arpa boyu mesafe katedilemeyen Kaşıkçı için çeşitli anma faaliyetleri düzenlendi. Prens Selman’ın Riyad’da yürütülen yargı sürecine müdahaleleri ise trajikomik bir hal almış durumda.

Yeni Şafak
04:00 - 12/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:03 - 12/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda organize bir cinayete kurban gitti.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda organize bir cinayete kurban gitti.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin üzerinden 100 gün geçerken, Washington Post yazarı David Ignatius’un kaleme aldığı bir yazı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve yoldaşlarının, baskı, tehdit ve işkence politikalarından vazgeçmediğini ortaya koydu. Ignatnius’un yazısı, Kaşıkçı cinayetine ilişkin Riyad yönetimi ve yargısı tarafından başlatılan soruşturma ve yargı sürecinin tiyatro olduğu şüphesini de doğruladı. Washington Post’ta, “Suudi baskı mekanizması tam hız çalışmaya devam ediyor” başlıklı makaleye göre, Kaşıkçı cinayetinin baş şüphelisi Suud el-Kahtani, Riyad’da evinde yaşamaya devam ediyor ve patronu Muhammed bin Selman ile de görüşüyor hatta Selman’a tavsiyeler veriyor.


EL ALTINDAN GÖRÜŞÜRÜYOR

Ignatius makalesinde, Veliaht Prens Bin Selman’ın, Kaşıkçı cinayetini düzenleyen suikast timinin başında olduğu iddia edilen ve cinayetten önce Veliaht Prens’in en yakın danışmanlarından birisi olan Suud El-Kahtani ile de el altından hala görüştüğünü ve tavsiyelerine başvurduğunu ileri sürdü.


ZERRE DERS ALMADI

Makalede görüşlerine yer verilen ve son zamanlarda Veliaht Prens Bin Selman ile görüşen ABD’li bir yetkili, “(Muhammed bin Selman) Yurt içinde kendini çok güvenli ve kontrollü görüyor. Temeli sağlam olduğu müddetçe kimsenin kendisine zarar vermeyeceğini hissediyor” görüşünü paylaştı.

İngiltere’nin en deneyimli Suudi denetçilerinden birisi ise “(Bin Selman) Olanlardan (Kaşıkçı cinayeti) zerre ders almadı. Bu batılı hükümetler için çok korkutucu” ifadelerini kullandı.

RİYAD’DA EVİNDE KALIYOR

Kaşıkçı cinayeti sonrası akıbeti merak edilen Suud Kahtani’nin başkent Riyad’daki evinde kaldığı ve toplantılar düzenlediği de yazı da belirtildi. Ignatius, Kahtani’nin muhaliflere karşı kurulan siber orduyu yöneten eski iş arkadaşları ile görüştüğünü ve Kaşıkçı cinayeti konusunda, “Ben suçlandım ve günah keçisi olarak kullanıldım” dediğini aktardı.

  • Siber zorbalığa devam
  • Ignatius, Prens Muhammed’in “Kahtani tarzı internet zorbalığı taktiklerinden” vazgeçmediğinin bir göstergesinin de bu hafta Kaşıkçı’nın arkadaşı ve Kanada’da yaşayan Suudi muhalif Ömer Abdülaziz’e yönelik sosyal medyada başlatılan karalama kampanyası olduğunu vurgulayarak, bu kampanyada, Kaşıkçı ve Abdülaziz’in Katar ajanları olduğunun iddia edildiğini aktardı.
  • Kongre’de de anıldı
  • ABD Kongresi cinayetin yüzüncü gününde Kaşıkçı’yı andı. Kaşıkçı’nın cinayete kurban gitmesinin 100’üncü gününde ABD Kongresi’nde düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump yönetimini eleştirerek, “Ticari menfaatlerimizin yaptığımız açıklamalar ve eylemlerimize üstün gelmesine karar verdiysek, tüm ahlaki yetkinliğimizi kaybetmişiz demektir” ifadelerini kullandı. Kaşıkçı’nın ölümünü “vahşet” olarak niteleyen Pelosi, Kongre’nin Kaşıkçı cinayetine dair bilgileri gün yüzüne çıkarma ve cinayetin faillerinden hesap sorma konusunda kararlı olduğunu belirtti.
#Cemal Kaşıkçı
#Muhammed bin Selman
#Suudi Arabistan
#Cinayet
5 yıl önce