|

Venezuela meclisi darbeye hazırlanıyor

Venezuela'da muhalefetin kontrolünde bulunan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun devrilmesi ve geçici bir hükümet kurulması için orduya ve halka çağrıda bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 13/01/2019 Pazar
Güncelleme: 00:54 - 13/01/2019 Pazar
Yeni Şafak
Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido
Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido

Maduro'yu "gaspçı" olarak nitelendiren Guaido, anayasanın meclise geçici bir hükumet kurma yetkisi verdiğini ancak bunun için ordunun destek vermesi, halkın değişiklik istemek için sokağa dökülmesini istedi. Guaido, "Bir diktatörlükte anayasaya dayanmak kafi değil mi? Hayır, İktidarı ele geçirmemiz için halka, askere ve uluslararası topluma ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. Guaido, Maduro'nun yerine geçici olarak devlet başkanlığı görevini yürütmeye de hazır olduğunu açıkladı.

ABD'DEN JET DESTEK

  • Guaido'nun çağrısına ABD'den jet destek geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington yönetiminin, "Venezuela halkının meşru olarak seçtiği Venezuela Milli Meclisinin hükumetin meşru bir parçası olduğunu destekliyor" dedi. Bolton, Guaido’nun Madoro’yu, iktidarı zorla ele geçiren gaspçı olarak nitelendirmesini de cesaretli bir karar olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino da, ülkede yeni bir hükümet kurulmasının zamanının geldiğini öne sürerek, "Artık yeni bir hükümete usulüne uygun geçişin başlamasının zamanı. Ulusal Kongre'nin tüm Venezuelalılara anayasal hükümeti yeniden kurmak ve daha iyi bir gelecek inşa etmek için birlikte, barış içinde çalışma çağrısını destekliyoruz" şeklinde konuştu.
#Venezuela
#Juan Guaido
#Nicolas Maduro
#Darbe
5 yıl önce
default-profile-img