|

Yemen'de 8 tane gizli hapishane ortaya çıktı

2015'ten bu yana iç savaşın yaşandığı Yemen'de ülkenin farklı yerlerinde 8 tane gizli hapishanenin bulunduğu ortaya çıktı. Hapishanelerde insanlık dışı uygulamaların yapıldığı belirtilirken, mahkumların yargılanmadan, hukuksuz bir şekilde burada tutuldukları açıklandı.

Yeni Şafak
12:48 - 26/05/2017 Cuma
Güncelleme: 13:05 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Yemen'de Sana, Aden, Mukelle, Sokotra, Hadramut bölgelerinde gizli hapishaneler var.
Yemen'de Sana, Aden, Mukelle, Sokotra, Hadramut bölgelerinde gizli hapishaneler var.

Cenevre merkezli SAM İnsan Hakları ve Hürriyetleri Örgütü, Yemen’de yasadışı bir şekilde açılan ‘gizli hapishaneler’i ortaya çıkardı. Örgütün raporuna göre, bu hapishaneler, Birleşik Arap Emirlikleri’nin gözetiminde açılmış.

Husilerin Yemen’deki iç karışıklıkta tehlikeli bir olgu haline geldiklerine değinilen raporda, bu hapishanelerin Yemen’in başkenti Sana’da, Aden’de, Hadramut’ta bulunduğu ifade edildi.

Rapora göre, bu hapishanelerde hukuksuz uygulamalar yapılıyor ve tutuklananlar, yargısal bir süreçten uzak tutuluyor. Hapishanelerde mahkumlara işkence, taciz, psikolojik baskının yapılıyor ve mahkumlar en temel haklardan bile mahrum ediliyor.

  1. Rapora göre, Yemen’in farklı bölgelerinde tespit edilen 8 tane gizli hapishane var.


Örgüt, Yemen topraklarında yasadışı bir şekilde açılan bu ‘gizli hapishane’lerin derhal kapatılması için çağrı yaparak, hapishanelerde tutulan mahkumların serbest bırakılması gerektiğini savundu.

Öte yandan, SAM İnsan Hakları ve Hürriyetleri Örgütü Gözlemcisi Tevfik El-Hamidi, raporda ‘gizli hapishaneler’ ile ilgili ortaya çıkarılan tüm detayların kendilerinde mevcut olduğunu, delillerinin hazırlandığını ve yetkili mercilere sunulacağını aktardı. El-Cezire’de yer alan habere göre, Hamidi, Yemen’in Aden ve Mulekke şehirlerinde 450 kişinin işkenceye maruz kaldığını belirterek, isimlerinin tek tek tespit edildiğini söyledi. Hamidi, hapishane yönetimleriyle iletişime geçmek için çabaladıklarını ancak hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti.




#Yemen
#İnsan Hakları
#Hapishane
7 yıl önce