|

Yemen’de yeni katliam

Suudi Arabistan-BAE ortaklığı Yemen’de yeni katliamlara imza atmaya devam ediyor. Son olarak stratejik önemi haiz Hudeyde kentine Suud öncülüğünde koalisyon tarafından yapılan hava saldırısında 17 sivil öldü. Haziran ayında başlayan saldırılar sonucu 330 bin sivil de kenti terk etmek zorunda kaldı.

Yeni Şafak
04:00 - 15/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:20 - 15/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Suud-BAE ortaklığı, uluslararası tepkiye rağmen, ABD desteğiyle kan dökmeye devam ediyor.
Suud-BAE ortaklığı, uluslararası tepkiye rağmen, ABD desteğiyle kan dökmeye devam ediyor.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim tarihinde girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamamasının ardından 2 haftaya yakın bir süre geçti. Bu süre zarfında şüpheler Riyad yönetimi üzerinde yoğunlaşırken, henüz Riyad’dan Kaşıkçı’ya ilişkin makul ve somut bir açıklama gelmiş değil.

Öte yandan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki koalisyon güçleri Yemen’de de, tüm dünyanın gözü önünde sivilleri katletmeye devam ediyor. Son olarak Cumartesi günü Yemen’in liman kenti Hudeyde’ye gerçekleştirilen hava saldırısında, 17 kişi öldü, onlarca kişi ise yaralandı. Saldırının kentin Gabal Ras bölgesine gerçekleştirildiği belirtildi.


300 BİN KİŞİ TERK ETTİ

Riyad öncülüğündeki ABD destekli koalisyon güçleri Haziran ayında, stratejik öneme sahip Hudeyde kentine saldırı başlattı. Geçen 5 aylık sürede koalisyon güçleri elle tutulur bir ilerleme sağlayamadı. Şehre devam eden yoğun saldırılar neticesinde, sivil yerleşim yerlerinin bombalanması, baş gösteren açlık ve alt yapının yok edilmesi nedeniyle 330 binden fazla sivil, kenti terketmek zorunda kaldı.

SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kurulan uluslararası Yemen heyeti, Ağustos ayında yayınladığı bir raporla iç savaşın hüküm sürdüğü ülkede Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyondan bazı kişilerin savaş suçu işlediğine dair makul gerekçeler olduğunu bildirdi. Raporda, Yemen ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirleri (BAE) güçlerinin bazı mensuplarının uluslararası suçlardan yargılanması gerektiğine vurgu yapılarak bu kişilerin “ayrım”, “orantı” ve “önlem” ilkelerini ihlal etmek suretiyle Yemen’de savaş suçu işlediğine dair kanıtlar olduğu bildirildi.


EN BÜYÜK DARBE ÇOCUKLARA

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) üç yıldır Yemen’e yönelik yürüttüğü saldırılar sonucunda 11 milyondan fazla çocuk insani yardıma muhtaç. Yine 8 milyon çocuk da açlık tehdidiyle karşı karşıya. 3 yıldır devam eden savaşta 13 binden fazla kişinin öldüğü belirtiliyor. Son olarak geçen hafta BM Çocuk Hakları Komitesi Riyad’a, Yemen’de hukuksal meşruiyeti olmayan bu saldırılarda çocukların öldürülmesinden sorumlu olan yetkililerin yargılanması çağrısında bulundu.

#​Suudi Arabistan
#BAE
6 yıl önce