|

Yemen'deki kolera salgını bilançosu artıyor

Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki askeri koalisyonun Yemen'deki ablukası en çok sivilleri etkiliyor. İki yılda binlerce sivilin zarar gördüğü Yemen'de kolera nedeniyle ölenlerin sayısı 2 bin 218'e yükseldi. Askeri koalisyon insani yardımların geçişine izin vermediği taktirde bilançonun daha da yükselmesi bekleniyor.

Yeni Şafak
19:19 - 26/11/2017 Pazar
Güncelleme: 00:44 - 27/11/2017 Pazartesi
AA
Yemen'deki kolera salgını bilançosu artıyor
Yemen'deki kolera salgını bilançosu artıyor

Yemen'deki kolera salgınında 27 Nisan'dan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 218'e yükseldiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada, salgının ortaya çıktığı 27 Nisan'dan bu yana ülke genelinde 955 bin 516 şüpheli kolera vakası görüldüğü ve salgın nedeniyle
2 bin 218 kişinin
yaşamını yitirdiği belirtildi.

Koleranın Yemen'deki 22 vilayetten 21'inde yayıldığı, hastalığın görülmediği tek vilayetin ise adacıklardan oluşan Sokotra olduğu bilgisi verilen açıklamada, hastalığın en çok görüldüğü ilin 138 binden fazla vakıa ile Hudeyde olduğu kaydedildi.

Yemen'de uzun süredir devam eden çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3 milyon kişinin, temiz içme suyu sıkıntısı ve atıkların toplanamaması nedeniyle koleraya yakalanma riski artıyor.

11 milyon çocuk muhtaç halde

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Hayrat Kalabari, Ürdün'ün başkenti Amman'da basın toplantısı düzenledi.

"
Yemen'deki çatışmalar nedeniyle ülkedeki 11 milyonu aşkın çocuk acil insani yardıma muhtaç. Bu nüfusun yüzde 40'ını teşkil ediyor.
" ifadesini kullanan Kalabari, Yemen'in dünyada en fazla yetersiz beslenme sorunu yaşayan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Kalabari, bu ülkedeki çatışmalar sebebiyle son iki buçuk yıl içerisinde yaklaşık 5 bin çocuğun öldüğünü ya da yaralandığını hatırlatarak, "Savaş nedeniyle binlerce okul ve sağlık kurumu tamamen yıkıldı. Ülkede 2 milyon çocuk yetersiz beslenme sorunu yaşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlısı güçlerin elinde bulunan Hudeyde Limanı'na 20 gün aradan sonra ilk yardım gemilerinin ulaştığına dikkati çeken Kalabari, ülkenin daha fazla insani yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Husilere bağlı Kızıldeniz Limanları kurumundan daha önce yapılan açıklamada, 5 bin 500 ton un taşıyan RINA yardım gemisinin, Hudeyde Limanı'na ulaştığı kaydedilmişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'in kuzeyinde Husilerin kontrolündeki sınır geçişlerini yaklaşık 3 haftadır abluka altında tutması nedeniyle ticari ürün ve insani yardım malzemesi taşıyan gemilerin Husilerin kontrolündeki El-Hudeyde ve Es-Salif limanlarına ulaşmasına izin verilmiyordu.

Koalisyon güçlerinin Yemen limanlarını her türlü insani yardım ve ticari ürün girişine kapatması ülkede yeni krizleri tetiklemişti.

#Yemen
#Kolera
6 yıl önce