|

Yeni Avrupa düzeni!

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, ABD merkezli küresel sistemden bağımsızlık önerilerine bir yenisini ekledi. 2018 Alman Güvenlik Politikası Forumu’nda konuşan Maas, “Avrupa Güvenlik Konseyi” oluşturulmasını önerdi. Maas, Almanya’nın gerekli sivil ve askeri araçları Avrupalı ortaklarıyla birlikte derhal geliştirmesi gerektiğini savundu.

Haber Merkezi
04:00 - 10/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:00 - 10/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Alman bakandan ‘Avrupa Güvenlik Konseyi’ önerisi
Alman bakandan ‘Avrupa Güvenlik Konseyi’ önerisi

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD egemenliğindeki sisteme alternatif öneriler getirmeye devam ediyor. 2018 Alman Güvenlik Politikası Forumu’nda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Avrupa Güvenlik Konseyi” oluşturulmasını önerdi. “Yeni bir dünya düzeninde Almanya ve Avrupa’nın daha fazla sorumluluk alması gerekiyor” diyen Heiko Maas, Almanya’nın gerekli sivil ve askeri araçları Avrupalı ortaklarıyla birlikte geliştirmesi gerektiğini savundu.

DÖNÜŞÜMLÜ ÜYELİK

Maas, AB’nin tümünü temsil edecek Avrupa Güvenlik Konseyi’nde üyelerin dönüşümlü olarak yer değiştirebileceğini, yeni kurum sayesinde Avrupa’nın sınırlı bir coğrafyada güncel krizlerin çözümü için daha hızlı ve daha yoğun çalışabileceğini kaydetti. “Ancak bu tarz bir kurum oybirliği prensibinden vazgeçmeden sahip olduğumuz sorunları çözemez” diyen Maas, söz konusu konseyin oy çokluğu karar alabilmesi gerektiğini belirtti.

ÇEVİK DIŞ POLİTİKA

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker daha önce AB dış politikasında oybirliği prensibinin sona ermesi gerektiğini belirtmiş ve oy çokluğu ile karar alınabilmesini savunmuştu. Konuşmasında Juncker’ın bu önerisine destek veren Maas, Brüksel’de konuyla ilgili yapılacak tartışmayı hızlandırmak istediğini kaydederek, “AB’yi nihayet dış politika yapabilir hale getirmek zorundayız” dedi. Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Eylül ayı sonunda katıldığı bir etkinlikte “Avrupa Güvenlik Konseyi” önerisini gündeme getirmiş ancak konunun detaylarına girmemişti.

SWIFT’E ALTERNATİF

Maas, geçtiğimiz Ağustos’ta Alman Handelsblatt gazetesine yazdığı yazıda, ABD ödeme sistemlerini pas geçecek bir Avrupa sermayesi ve SWIFT gibi uluslararası banka transfer sistemlerine dayalı kendi ödeme sistemini oluşturması gerektiğine dikkat çekmişti.

#Almanya
#Avrupa
#Yeni Avrupa Düzeni
6 yıl önce